Poslovna scena
StoryEditor

Građani sve više kupuju robne marke i prate sniženja

15. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

GfK je proveo istraživanje pod nazivom ShoppingMonitor koji pokazuju navike kupovanja robe široke potrošnje među hrvatskim građanima.

Rezultati pokazuju kako se u prosjeku 1.950 kuna mjesečno izdvaja na kupovinu robe široke potrošnje, najviše u Dalmaciji – 2.640 kuna, a najmanje u Slavoniji – 1.320 kuna.

Skoro svi (91 posto) tjedno odlaze u manje kupovine, dok 24 posto na tjednoj bazi obavi i veću kupovinu. Skoro tri četvrtine (72 posto) velikih kupovina plati se gotovinom, a 28 posto nekom vrstom kartica, bilo debitnim ili kreditnim.

Nivo cijena nam, kao naciji, postaje sve važniji faktor - svaki četvrti građanin trgovinu bira na osnovi cijena, a zamjećuje se i značajan porast u broju onih koji na tjednoj bazi odlaze u potragu za sniženjima.

Kod kupovine robe široke potrošnje još uvijek ne postoji značajan interes prema inovacijama, odnosno nečim novim jer samo 7 posto među prvima kupi novi proizvod koji je upravo izašao na tržište, a 28 posto ispitanika ima interesa prema novim proizvodima na policama.

20. travanj 2024 03:30