Poslovna scena
StoryEditor

Heineken Hrvatska od domaćih proizvođača osigurao 98% sirovina u 2015. godini

11. Studeni 2016.

Kompanija Heineken Hrvatska u petak je predstavila svoje sedmo Izvješće o održivosti s pregledom postignuća na ovom području u 2015. godini. Izvješće prikazuje napredak u strategiji „Stvaramo bolji svijet“ i obuhvaća najvažnije projekte kompanije na području društvene odgovornosti, s fokusom na šest ključnih područja: zaštita izvora pitke vode, smanjenje emisije CO2, održiva nabava, promicanje odgovorne konzumacije alkohola, promicanje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te suradnja s lokalnom zajednicom.

Optimizacijama i ulaganjima u proizvodni pogon, tehnologiju i distribuciju kompanija neprestano nastoji smanjiti štetan utjecaj na okoliš. To je rezultiralo smanjenjem specifične direktne i indirektne emisije CO2 za 16% u odnosu na 2014. godinu te manjom emisijom CO2 u distribuciji za 9%. Nadalje, svih 820 hladnjaka kupljenih u 2015. bilo je ekološki prihvatljivo, a veliki napredak zabilježen je i u području proizvodnje nerecikliranog industrijskog otpada koja je za 42% manja u usporedbi s 2014. godinom. Važan aspekt održivog poslovanja kompanije uključuje i održivu nabavu poljoprivrednih sirovina koja je u 2015. godini iznosila čak 92,7%. Osim toga, kompanija nastavlja pokretati različite inicijative i suradnje s domaćim poljoprivrednicima kako bi u proizvodnji piva koristila sirovine hrvatskog porijekla.

- U 2015. smo iz lokalnih izvora nabavili čak 98% sirovina. Osim što za proizvodnju Karlovačkog koristimo ječam s hrvatskih polja, pokrenuli smo projekt otkupa neretvanskih mandarina za naš Karlovačko Leđero Natur Radler u kojem sada imamo sok od domaćih mandarina. Lokalnom nabavom podržavamo hrvatsku poljoprivredu i pridonosimo održivosti domaćeg uzgoja sirovina, a takvo poslovanje omogućava nam povećanje kvalitete života lokalnih stanovnika i zajednice, zaštitu okoliša i stalnu opskrbu ključnim sirovinama, istaknula je direktorica Sektora lanca opskrbe Valentina Belavić.

Heineken Hrvatska

Odgovorna konzumacija alkohola, s fokusom na problem maloljetničke konzumacije, još je jedan važan aspekt održivog poslovanja u koji je kompanija u 2015. nastavila ulagati.

- Smatramo da je pivo odličan proizvod i da, ako se umjereno konzumira, može biti dio uravnoteženog stila života. Istovremeno, vjerujemo da je naša dužnost poticati ljude na odgovornu konzumaciju, a tu poruku promoviramo putem različitih inicijativa izvan kompanije i unutar nje. U 2015. smo nastavili projekt „Za odgovorno odrastanje mladih“ kojim želimo podići svijest i educirati javnosti o problemu maloljetničke konzumacije alkohola. Uz to, ponovno smo proveli inicijativu „Ja sam 18+“ na Danima piva u Karlovcu – uz pomoć narukvica koje garantiraju punoljetnost, konobari su izbjegli točenje piva maloljetnicima. Kampanje odgovorne konzumacije kontinuirano se provode i interno u sklopu Dana odgovorne konzumacije namijenjenog educiranju zaposlenika o ovoj temi“, rekla je Ljudmila Bratko Gašpić, rukovoditeljica korporativnih komunikacija kompanije.

Sastavni dio poslovanja kompanije Heineken Hrvatska su i zdravlje te sigurnost zaposlenika. U okviru pristupa „Sigurnost na prvom mjestu“, kompanija za njih organizira različite aktivnosti na području sigurnosti na radnom mjestu. Tako je u 2015. godini održano 1.600 sati obuke o sigurnosti na radu, čak 300 zaposlenika sudjelovalo je u online edukacijama, a za zaposlenike iz sektora prodaje organizirane su obuke o sigurnoj vožnji. Broj nesreća smanjen je s četiri na jednu u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija brine i o lokalnoj zajednici te tako podržava različite manifestacije poput Ivanjskog krijesa, Riječnog kina uz Karlovačko i Dana piva. Ipak, njezin najveći doprinos zajednici u kojoj djeluje je upravo u njezinom poslovanju - stvaranju radnih mjesta za 329 ljudi i osiguravanju posla za više stotina dobavljača.

19. travanj 2024 14:51