Poslovna scena
StoryEditor

Iako se čeka odluka Parlamenta, teleoperateri su dobili prvu rundu

12. Ožujak 2015.

Malo je koja tema iz nadležnosti Europske unije imala toliko snažan i prepoznatljiv PR potencijal kao ukidanje troškova roaminga, ali u posljednje vrijeme čini se da bi efekt mogao biti sasvim suprotan. Usprkos čestim i samouvjerenim najavama skorog dokidanja jedne od nairitantnijih praksi telekoma, stvari su prema dobrom, starom običaju zapele i sada više nisu tako dobra reklama za uspjehe EU u poboljšavanju svakodnevnog života svojih građana

Više antireklama za neefikasnost i politikanstvo EU. Iako niz puta predstavljena kao gotova stvar, konačno slanje povećanih troškova korištenja mobitelom izvan matične države telekomunikacijskih operatora u povijest neće se, izgleda, dogoditi tako lako. Problem je nastao u Vijeću Europske unije, u kojem neke države članice štite interese svojih nacionalnih telekomunikacijskih operatera, a ne svojih građana, kojima sasvim sigurno nije u interesu plaćati skuplje usluge telefoniranja i upotrebe interneta na mobitelu jednom kada napuste granice svoje države.

Razvodnjavanje legislative Posljednje vijesti tako govore da ni ova godina neće biti posljednja za roaming u Europskoj uniji, premda je tako bilo obećavano. Novi prijedlog na stolu predviđa davanje ograničene opcije korištenja mobitelom bez dodatne naknade, a nakon što bi ta opcija bila iskorištena, korisnik bi opet morao plaćati dodatnu naknadu. Takav prijedlog Vijeća ide u sasvim suprotnom smjeru od željenog i ostavlja dojam navlačenja korisnika na korištenje roamingom, koji će, nije teško pretpostaviti, na kraju platiti više nego očekuje. Izgovor za takvo očito razvodnjavanje legislative koja se jasno zaklinjala uskoro ukinuti postojanje roaminga navodna je potreba prijelaznog razdoblja, a prijedlog ne specificira koliki bi trebao biti spomenuti limit. ‘Tijekom navedenog razdoblja davatelji usluge roaminga trebaju ponuditi usluge na razini koja ne prelazi primjenjivu na usluge u domaćem prometu, uz mogućnost dodatnih troškova‘, stoji u prijedlogu koji nevješto pokušava prikriti osnovnu namjeru odugovlačenja u ukidanju roaminga.

Obećanje ludom radovanje Želja je Vijeća da takva pravila na snagu stupe 30. lipnja sljedeće godine i traju do sredine 2018. kada bi se napravila revizija u smjeru postupnog ukidanja roaminga.  Ipak, veliko je pitanje kako će se stvar na kraju rasplesti jer se o stajalištu Vijeća sada treba izjasniti Europski parlament, a tamo je raspoloženje, kao i u Komisiji, potpuno drugačije. Parlament je još prošle godine glasovao za ukidanje roaminga do kraja ove godine, a Komisija, kako prošla tako i sadašnja, želi što prije ukidanje u sklopu svoje strategije jedinstvenoga digitalnog tržišta. Slijedi dakle loptanje između Parlamenta i Vijeća uz posredovanje Komisije.

24. travanj 2024 23:55