Poslovna scena
StoryEditor

Karlovačka banka podržavat će izvozno orijentirana poduzeća

06. Lipanj 2014.

Inovator Marko Vuković, suvlasnik HS-Produkta i Karlovačke banke, uputio je apel inovatorima-poduzetnicima na skupštini Vitezova hrvatskog inovatorstva u Karlovcu, da prenesu svoje poslovanje u Karlovačku banku, te nagovijestio čvrstu financijsku i bankovnu podršku poglavito inovativnim i izvozno orijentiranim poduzećima.

Razlog ovakvog otvorenog poziva Vuković je obrazložio iznenadnim zaokretom poslovnih banaka u stranom vlasništvu koje su u posljednje vrijeme odbile izvršavati inače uhodane usluge međunarodnog platnog prometa hrvatskim tvrtkama koje su na bilo koji način povezane s proizvodnjom vojne opreme i naoružanja, a to je direktno na svojoj koži osjetio nedavno i njegov HS-Produkt. 

- Strana banka s kojom je naš HS-Produkt do sad poslovao odbila nam je dati garanciju radi otvaranja akreditiva, čime su nam praktično onemogućili naplatu naših potraživanja u iznosu od 11 milijuna dolara! I druge poslovne banke u vlasništvu stranih banaka slično se ponašaju prem drugim subjektima iz našeg sektora koji radi i izvozi bilo što u vezi naoružanja, i ja ne znam kako bi to prošlo da nismo mi kupili Karlovačku banku preko koje sad bez takvih ograničenja vršimo platni promet i izvoz. Zbog takvih su najnovijih odnosa svoje poslovanje u Karlovačku banku već prenijeli RH Alan i još neki drugi državni subjekti iz ovog sektora, a koji su vrlo zapaženi i konkurentni izvoznici. Ovo su najnovije i vrlo opasne promjene i ucjene stranih banaka koje na taj način štite svoju proizvodnju i onemogućuju naš platni promet s inozemnim tržištem, kazao je Vuković. 

Zvonimi Viduka, novoizabrani predsjednik Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva, potkrijepio je Vukovićev stav lošim iskustvima sa stranim bankama koje su odbijale davati garancije za izvozne poslove hrvatskim podućima. Što se tiče vojne industrije, možda je i bolje, naglasio je Viduka, da taj sektor i posluje preko Karlovačke ili bilo koje preostale domaće banke, čime će i vrijedni podaci o tom, za državnu sigurnost važnom sektoru, ipak ostajati u informatičkim sustavima domaćih banaka. 

Alojzije Šestan, najbolji mali izvoznik i suvlasnik tvornice kaciga Šestan-Busch, koji je već i sam iskusio poteškoće zbog novog kursa stranih banaka prema njegovom vrlo uspješnom poduzeću, najavio je upravo zbog toga prebacivanje svojeg poslovanja u Karlovačku banku, a pita se u tom kontekstu kad će se, ako već i nije, u sličnoj situaciji naći i druga poduzeća kao što su Đuro Đaković, pa možda i Brodarski institut i mnogi drugi. Takav tvrdi stav odbijanja praćenja poslovanja od strane stranih banaka, dodaje Šestan, posebno je vidljiv kod naplate hrvatskog izvoza s tržišta trećih zemalja, što je po njemu jasan znak i alat kojim strane banke štite interese izvoznika i konkurenata iz svojih domicilnih zemalja. 

Marko Vuković dodao je da je zbog takve restriktivne politike prema njegovom HS-Produktu umalo u pitanje došao i 17 milijuna eura vrijedan izvozni posao njegovog patentiranog proizvoda hvataljke za vezanje čamaca, kojeg je ugovoren izvoz u količini od 150 tisuća komada. Zbog takvih je novonastalih odnosa, dodaje Vuković, dogovorena i čvrsta suradnja i kompatibilnost s kreditnim programima HBOR-a, a i sama će Karlovačka banka ponuditi svojim izvozno orijentiranim klijentima inovativni i vrlo povoljan program.

29. travanj 2024 11:50