Poslovna scena
StoryEditor

Kontroverzni broker Alexander Hrkač ulaže u višnje i orahe

05. Rujan 2015.

Na izvanrednoj skupštini Europlantaže d.d., tvrtke iz okolice Osijeka koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, jednoglasno je donesena odluka o povećanju temeljnoga kapitala u iznosu od 36,5 milijuna kuna. Kapital Europlantaža povećava se tako s 4,4 na 40,9 milijuna kuna. To je bio drugi pokušaj dokapitalizacije nakon što na glavnoj skupštini održanoj u srpnju ta točka dnevnog reda nije prošla.

Ovaj je put osim pretvaranja ostvarene dobiti od 16,4 milijuna kuna i još 1,3 milijuna kuna zadržane dobiti u temeljni kapital izdavanjem novih dionica Europlantaže dokapitalizirala i osječka Esseker grupa unošenjem imovine u vrijednosti od 18,7 milijuna kuna i također izdavanjem novih  dionica Europlantaža nominalne vrijednosti deset kuna.

Vlasnik Esseker grupe poznati je i kontroverzni osječki broker Alexander Hrkač, osnivač Vrijednosnica Osijek, koji je još 2006. ostao bez dozvole za rad u Hrvatskoj, a bio je vrlo aktivan na tržištu kapitala u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je, prema pisanju medija, uhvaćen u nezakonitim radnjama. U vlasničkoj strukturi Europlantaža na prva su tri mjesta skrbnički računi, na kojima je 95,17 posto dionica, a Hrkač pod svojim imenom ima 3,38 posto dionica.

Inače, Europlantaže upravljaju s nekoliko tisuća hektara pretežito vlastite zemlje, od kojih je više od 300 hektara pod trogodišnjim, četverogodišnjim i petogodišnjim voćnjacima višanja i u manjem dijelu oraha. Od toga je 133 hektara ekološka proizvodnja (kamilica i orasi). Osim toga posjeduju i voćnjake šljiva na oko 15 hektara. Prva prava berba bila je, kako stoji na web-stranici tvrtke, 2014. godine, a ove sezone, kada će berba biti na svim površinama i kada će Europlantaže plasirati sirovinu i poluproizvod na tržište, očekuju prvi veći prihod. Lani su Europlantaže ostvarile prihod od 72 milijuna kuna, uz dobit od 16,6 milijuna kuna, što je veliko povećanje u odnosu na 13,9 milijuna kuna prihoda i neznatnu dobit godinu ranije.

No u tvrtki ne očekuju povećanje troškova zahvaljujući patentiranom beraču višanja koji financira i subvencionira Svjetska banka i koji uvelike utječe na povećanje konkurentnosti. Kažu da za berač višanja već imaju mnogo zainteresiranih tvrtki iz regije, a kada isporuče sve narudžbe za regiju, okrenut ćemo se tržištu Europske unije odnosno južnoeuropskom tržištu (Španjolska, Portugal, Italija).

15. travanj 2024 00:59