Poslovna scena
StoryEditor

Najinovativnija tvrtka u Hrvatskoj je...

04. Lipanj 2013.

Na konferenciji Hrvatski Kvocijent Inovativnosti, održanoj 4. lipnja 2013. na Veleučilištu Vern u Zagrebu, u organizaciji Sense Consultinga, Veleučilišta Vern i Lidera, predstavljeni su rezultati istraživanja HKI.

Radi se o projektu istraživanja i vrednovanja inovativnosti hrvatskih poduzeća i nagrađivanju najinovativnijih, odnosno prvom istraživanju inovacijskih kapaciteta hrvatskih tvrtki za sustavnu izgradnju, upravljanje i učinkovitu primjenu poslovnih inovacijskih postupaka, procesa i modela koji dovode do stvaranja inovativnih proizvoda i usluga, a time i do konkurentnosti ne samo na domaćem nego i inozemnom tržištu.

Iako je Ozren Jureković, dekan Veleučilišta Vern, u uvodnom govoru naglasio da je inovativnost u Hrvatskoj najzapostavljenija, ipak ima inovativnih tvrtki. Najinovatinija velika tvrtka je Hrvatski Telekom u ime kojeg je nagradu primila Irena Jolić Šimović, direktorica Ljudskih resursa, od srednjih je to Alarm Automatika, nagrada je uručena Borisu Popoviću, predsjedniku Uprave, a najinovatinija mala tvrtka je Genos i nagradu je primio prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik Uprave. 

Kao u svemu i u inovativnosti postoje trendovi, a Goran Vlašić s Instituta za inovacije i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govorio je o kojima je riječ. Dok je Vedran Antoljak, predsjednik Uprave Sense Consulting predstavio ciljeve i rezultate istraživanja HKI obavljenog u 300 hrvatskih tvrtki. O nezaobilaznoj temi – financiranju inovativnosti raspravljalo se na Okruglom stolu na kojem su sudjelovali predstavnici nagrađenih tvrtki, Miroslav Kosović, viši savjetnik Sense Consultinga, Zoran Kureljušić, izvršni direktor Grupe poslova s malim i srednjim poduzećima u Privrednoj banci Zagreb i Ivop Friganović, koordinator inovativnih programa iz Bicroa. Moderator Okruglog stola bio je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, a sudionici su naglasili kako je teško dobiti novac za financiranje inovativnosti, pogotovo zbog toga jer banke odbijaju kreditirati ideju koja još nije rezultirala komercijalno isplativim proizvodom pa preostaje osloniti se na državu i EU fondove. Glavni sponzor konferencije bila je Privredna banka Zagreb, a suradnici Bicro, Netgen, HBOR, Kom, Enterprise Europe Network, Institut za inovacije, dok su pokrovitelji bili Ministarstvo gospodarstva, HGK i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

05. svibanj 2024 02:45