Poslovna scena
StoryEditor

Ne vjeruje se u "fair play" energetike i telekomunikacija

19. Ožujak 2015.

Mišljenje brojnih građana Europske unije o mnogim pitanjima u nadležnosti Unije često nije pohvalno, ako i znaju uopće o čemu je riječ. No kada je riječ o području tržišnog natjecanja, stvari stoje mnogo bolje, pokazalo je drugo istraživanje Europske komisije o stajalištu europskih građana prema kvaliteti i koristima politike tržišnog natjecanja

Ugrubo, ‘obični‘ građani smatraju da je natjecanje korisno i poželjno, a najviše su problema u tom pogledu na svojoj koži osjetili u području telekomunikacija, energije, farmaceutike i transporta. Prema nalazima dviju anketa Opće uprave za tržišno natjecanje, čak 74 posto građana vjeruje da tržišno natjecanje ima pozitivan učinak na njih. Ispitanici u komercijalnom sektoru, pak, izjasnili su se ukupno gledano pozitivno o kvaliteti i učincima politike tržišnog natjecanja u EU, istaknuvši jasnoću i razumljivost odluka EU te ispravnost detektiranja mogućih kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Nedovoljno znanja

U nešto detaljnijem pregledu rezultata ankete, 59 posto ispitanih učinke politike u spomenutom području smatra ‘prilično pozitivnima‘, a njih znatno manje, 15 posto, rad EU karakterizira kao ‘vrlo pozitivan‘, što je ujedno i najveća razina zadovoljstva koju je anketa nudila. S druge strane, tek 19 posto efekte EU ocjenjuje negativnim, bilo da je riječ o ‘vrlo negativnoj‘ (pet posto) ili ‘prilično negativnoj‘ ocjeni (14 posto). Tako se 52 posto Hrvata potpuno slaže da konkurencija omogućava veći izbor potrošaču, 41 posto da snižava cijene, 38 posto da potiče rast i inovativnost te 36 posto da rezultira većom kvalitetom dobara i usluga. Što se konkretnih industrija tiče, popis ‘problematičnih‘ vodi energetski sektor, koji 28 posto smatra osjetljivim na nedostatak tržišnog natjecanja, a slijede ga transport (23 posto), farmaceutska industrija (21 posto), telekomunikacije i internet (18 posto), distribucija hrane (14 posto) te financijske usluge (12 posto). U Hrvatskoj listu predvode energetski sektor (30 posto) i telekomunikacije (29 posto), a najveći razlog nezadovoljstva previsoke su cijene (70 posto) i manjak izbora (47 posto).

Jedina primjedba – sporost

Poslovni sektor pozdravio je djelovanje EU u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Odluke su bile jasne, razumljive, dobro strukturirane i dobro obrazložene. Razumijevanje tržišnih silnica od strane Komisije uglavnom je dobro ocijenjeno, premda postoje varijacije od područja do područja, a kvaliteta analize opisana je kao visoka. Kompanije i pravne osobe izrazile su zadovoljstvo i kvalitetom komunikacije s EU, odgovorivši kako ih Opća uprava sluša i informira na vrijeme, ali ima rezervi prema razini transparentnosti u nekim slučajevima, kao i prema brzini objavljivanja nepovjerljivih verzija odluka. Ekonomska efikasnost rada Komisije doživljena je kod većine pozitivno uz primjedbu na brzinu rada i donošenja odluka.

19. travanj 2024 20:05