Poslovna scena
StoryEditor

Neto dobit Zagrebačke banke porasla za 94 posto

29. Srpanj 2016.

Zagrebačka banka d. d. u prvom je polugodištu ostvarila 780 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 94 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su poslovni prihodi dosegnuli 2,1 milijardu kuna i bili su 17 posto viši,izvjestili su u petak iz te banke.

Banka je, kako navode, ostvarila solidan poslovni rezultat temeljen na održivom rastu poslovnih prihoda i odgovornom pristupu upravljanju rizicima.  Smanjena je ukupna razina neprihodujućih kredita uz pokrivenost rezervacijama od 60,6 posto.

Zbog pozitivnih trendova u makroekonomskom okruženju i ostvarenog gospodarskog rasta zabilježen je porast kreditne aktivnosti u segmentima potrošačkog financiranja, poduzeća i države. Ukupni volumen kredita je ostao stabilan unatoč konverziji kredita u švicarskim francima.

Poslovni prihodi u prvom polugodištu iznose 2,1 milijardu kuna i povećani su za 17 posto. Prihodi su povećani najvećim dijelom zbog porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda te smanjenja troškova vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, navode iz Banke.

Povećan prihod od kamata, provizija i naknada

Neto prihod od kamata dosegnuo je 1,36 milijardi kuna i veći je za 1,8 posto, kao rezultat stabilnog prosječnog volumena kredita i nižih troškova financiranja. Povećan je i neto prihod od provizija i naknada, za 4,9 posto, na 468 milijuna kuna.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 321 milijun kuna i veći su za 483,6 posto što je rezultat ostvarene dobiti u iznosu od 135 milijuna kuna od prodaje udjela u Visa Europe Limited te viših neto prihoda od trgovanja kada je rezultat bio pod negativnim utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka i primjene Zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju iz siječnja 2015., navode iz Banke.

Troškovi poslovanja iznosili su u prvom polugodištu 893 milijuna kuna i povećani su za 4,8 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 1,25 milijardi kuna i porasla je 27,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke su 302 milijuna kuna i manji su za 38,9 posto, navodi se u izvješću.

Krediti komitentima stabilni unatoč konverziji "švicaraca"

Iz Zagrebačke banke navode kako su neto krediti komitentima stabilni i iznose 69,6 milijardi kuna unatoč konverziji kredita u švicarskim francima.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja i krajem prvog polugodišta su iznosili 72,48 milijardi kuna te su porasli 1,3 posto i to porastom depozita trgovačkih društava. Omjer kredita i depozita je stabilan i iznosi 96 posto, navodi se u priopćenju.

Depoziti banaka i uzeti zajmovi iznosili su 10,5 milijardi kuna i smanjeni su za 30,3 posto) uslijed manjih potreba za financiranjem.

Ostale obveze iznose 3,4 milijarde kuna i smanjenje su 25,3 posto, najvećim dijelom se odnosi na iskorištenje rezerviranja za gubitke za konverziju kredita u švicarskim francima.

Kapital i rezerve Banke iznose 15,5 milijardi kuna i povećane su za 4,8 posto.

Grupa Zagrebačke banke je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 931 milijun kuna, što je rast od 69 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni prihodi Grupe su iznosili 2,7 milijardi kuna i veći su za 15,6 posto.

20. travanj 2024 08:21