Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kako među 4600 odvjetnika izabrati pravog specijalista

17. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Odvjetnička komora priznaje specijalizaciju samo devet odvjetnika u Hrvatskoj, ali zbog Kodeksa odvjetničke etike ne želi objaviti njihova imena. Lider je zato istražio tko su odvjetnici koji se specijaliziraju za posebne pravne niše i kojima se poslovna zajednica može obratiti s nadom da će najbolje riješiti specifičan i kompleksan slučaj. Vrijeme je da Komora promijeni Politeov Kodeks star čak 62 godine

Trebate riješiti imovinskopravne odnose kako biste uložili u neko područje i za to vam treba dobar odvjetnik koji se dokazao na tom području prava? Pitanje je kako ćete ga naći jer ni u jednome javnom glasilu ne možete naći, a ni od Hrvatske odvjetničke komore dobiti podatak koji je odvjetnik najbolji za imovinskopravne odnose. Kako među 4600 odvjetnika izabrati pravog specijalista, u novom broju Lidera piše Edis Felić.

Unatoč iznenađujuće visokom siječanjskom rastu industrijske proizvodnje od 9,3 posto to je i dalje 14,5 posto manje nego 2008. Zato će bar za dostizanje pretkrizne razine industrijske proizvodnje trebati još mnogo investicija i novih izvoznih tržišta. Ipak, u tišini niču novi izvozni pogoni širom Hrvatske, a tajnu industrijskog rasta u novom broju Lidera otkrivaju Matilda Bačelić i Jasmina Trstenjak.

Ako je cilj očuvanje odnosa, pregovarači će praviti i ustupke kako bi ih sačuvali. Pregovaranje o teškim pitanjima mogu odgađati kako bi se stvarao privid dobrih odnosa, a pitanja o kojima se zaista ne slažu možda nikad neće ni biti riješena. Gordana Gelenčer o ovoj temi je razgovarala s Oliverom Jurković Majić koja kaže - Pregovarački ustupci smanjuju Vladin reformski kapacitet.

Tomislav Car i Matej Špoler osnovali su Infinum još kao studenti. Danas su njihovi klijenti uz domaće banke NLB i Abanka u Sloveniji, stotine stranih klijenata, među kojima i brendovi poput Universal Music Groupa, P&G-ja i Eircoma koji upotrebljavaju njihove inovativne aplikacije. U novom broju Lidera povjerili su se Mladenu Volariću kazavši kako ih je samsungovih 5000 dolara lansiralo sve do Silicijske doline.

Kako visokoškolske ustanove vrbuju maturante, u novom broju Lidera pita Željka Laslavić. Za pažnju maturanata najmanje se bore državni fakulteti, kao i privatni razvikani koji nemaju problema s upisima. Za marketinške aktivnosti neki privatni studiji, kao što je, primjerice Effectus, na godinu izdvajaju 10-tak posto budžeta. Najčešći oblici promocije jesu nastupi na smotrama i obrazovnim sajmovima, društvene mreže, oglašavanje u medijima, razni centri karijera i alumni klubovi; nude se besplatne pripreme za mature, radionice, predavanja, a gdje ravnatelj srednje škole dopusti, posjećuju se i škole.

Ugovor o radu na nula radnih sati, odnosno ‘zero hours contract‘, više od desetljeća primjenjuje se u nekim zapadnoeuropskim zemljama. Izaziva prijepore jer poslodavcima omogućava da zaposle radnika a da mu ne osiguraju stalan posao. Očekuje se da zaposlenik radi prema potrebi, kad god to odredi poslodavac, i da uvijek bude na raspolaganju. Ne postoji satnica, bolovanja su rijetko uključena u ugovore, a ako radnici ne pristanu na ponudu, ugovor se prekida. Poslodavci bi objeručke prihvatili uvođenje mogućnosti radnih ugovora na nula radnih sati i tvrde da bi to smanjilo sivu ekonomiju. Međutim, sindikati su žestoko protiv i smatraju da bi to otvorilo put prema suvremenom robovlasništvu, u novom broju Lidera piše Valentina Starčević.

Iako su mnogi strani lanci napustili Hrvatsku u posljednjih nekoliko godina, bugarski Technomarket, koji je na hrvatsko tržište došao 2009., odlučio se na drugačiji pristup i krenuo u jačanje svoje prisutnosti novim investicijama u trgovine i zaposlenike, usprkos odlasku s drugih regionalnih tržišta, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald. Ideja je da prodajna mjesta budu ‘showroom‘ u kojem će kupci uz asistenciju prodajnog savjetnika moći putem ekrana osjetljivoga na dodir obaviti kupnju u Technomarketovu internetskom dućanu. Naše trgovine bit će svojevrstan hibrid klasične i online kupnje, poručio je predsjednik Uprave Technomarketa Hrvatska Dimitar Delkov Mirchev.

Isti autor donosi tekst o Angeli Merkel za koju kaže - možda će dobiti Nobelovu nagradu za mir, ali vlast će vrlo vjerojatno izgubiti. Iako su savezni izbori još daleko, rezultati netom održanih pokrajinskih mogli bi označiti kraj ere Angele Merkel. Ako se nešto korjenito ne promijeni, migrantska kriza vladajuću će koaliciju stajati glave i omogućiti da prvi put ima potpunoga političkog autsajdera kao relevantnog partnera. Poznato?

Kako je A&F zaradio titulu najomraženijeg brenda u Americi? Abercrombie&Fitch pokušao je sve u posljednjih godinu dana: maknuo je napadni logo, snizio cijene, ukinuo politiku zapošljavanja samo lijepih ljudi u trgovinama, prestao naglašavati seksualnost, angažirao dizajnera iz Ralpha Laurena i Tommyja Hilfigera. Ništa od toga zasad nije pomoglo. Uspio je biti najlošiji među čak 22 specijalizirana maloprodajna lanca. No tračak nade ipak postoji. U novom broju Lidera priču donosi Vanja Figenwald.

Ovaj put uz novi broj Lidera donosimo vam i poseban prilog - Energetika.

19. travanj 2024 16:47