Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Sandra Švaljek - Mojih šest reformskih prijedloga za Hrvatsku

27. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Nakon izleta u politiku, u kojoj je stekla itekako dobro iskustvo, Sandra Švaljek vratila se u sigurnost Ekonomskog instituta. No ne i u zavjetrinu jer je u javnosti, uglavnom sa stručnim, komentatorskim tekstovima, češće nego ikada prije.

U razgovoru koji objavljujemo u novom broju Lidera kaže da je to svim analitičarima istraživačima dužnost, te našoj Gordani Gelenčer otkriva kojih je šest reformskih prijedloga potrebno provesti kako bi se Hrvatska izvukla iz aktualne gospodarske situacije.

U temi tjedna Matilda Bačelić otkriva gdje se najviše isplati investirati u tzv. novoj Europi, a možete vidjeti i kako Hrvatska stoji u odnosu na ostale europske tranzicijske zemlje. Prema mišljenju investitora, Hrvatska nije među jeftinijim državama u regiji. Ipak, sve više ulagača dolazi iz drugih razloga: zbog stručne radne snage, geografskog položaja, blizine emitivnih tržišta…

Hoćemo li, osam godina nakon što se ideja prvi put razlila javnim prostorom, dobiti konture državnoga holdinga? Vizija državne tvrtke koju prema finskom, austrijskom ili slovenskom modelu vodi profesionalna menadžerska uprava pada u vodu iz dva razloga: zbog hrvatske političke ‘rodijačke‘ kulture i zbog ministara koji neće dopustiti da ih se razvlasti od osobnih bankomata, piše Gordana Gelenčer.

Liker od limuna proizveden prema tradicionalnom receptu otoka Krka prije tri je godine mladom poduzetniku Luki Justiniću iz Krasa otvorio vrata na svjetsko tržište. Danas proizvodi već tri vrste likera, u pripremi su još četiri, a prvi je hrvatski poduzetnik u sektoru hrane i pića čiju je startup-tvrtku financirao EU o čemu piše Kata Pranić.

U novom broju Lidera možete čitati i o poduzetničkom ulaganju u sport koje ne mora biti samo spoj ljubavi i reklame. Obveznici poreza na dobit mogu zbog danih darovanja do dva posto prihoda ostvariti gubitak, pa čak i porezni gubitak, što omogućava da se za visinu gubitka u sljedećih pet godina umanjuje porezna osnovica, piše Alan Eder.

U bloku iz svijeta možete čitati o razlozima koji su doveli do aktualnih potresa na svjetskim burzama koji su krenuli iz Kine, kao i o unutarstranačkim previranjima u britanskoj Laburističkoj stranci gdje je potpuni autsajder Jeremy Corbyn postao favorit u utrci za novog šefa ove stranke.

U novom broju donosimo i poseban prilog o Teambuildingu.

23. travanj 2024 23:05