Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: U godinu dana promijenjeno pola direktora banaka

12. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Tsunami promjena zahvatio je nekad najpropulzivnije tržište, koje je vlasnicima donosilo najveće profite u regiji. Od dugovječnih bankara ostao je samo Božo Prka na čelu PBZ-a.

Slučajno ili ne, od velikih je banaka samo PBZ prošao europski stres-test. Je li čišćenje fotelja pretpostavka za čišćenje portfelja ili je riječ o bankarskoj smjeni generacija nakon koje će se sve ključne odluke donositi u bankarskim centralama, pita se Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

Dvije velike državne tvrtke mogu izgledati kao dobra prilika za zaradu investitora, no dobro razmislite prije ulaganja u HEP i HAC, upozorava Tin Bašić u temi tjedna. Špekuliranje treba ostaviti profesionalcima, no upustite li se ipak u investiciju, morate predvidjeti sve ishode. I nikako ne dižite kredit za dionice. Na burzi igrajte samo s viškom novca, s kojim možete zaraditi, ali nije tragedija ako ulog i propadne.

Matilda Bačelić piše o tome kako je sve spremno za pokretanje središnjega državnog portala data.gov.hr. Portal će sadržavati anonimizirane podatke koje tijela javne uprave prikupljaju unutar svog djelokruga. Trebao bi služiti za pristup informacijama javnog sektora na jednom mjestu, a u prvoj fazi očekuje se objava 70-ak baza podataka.

Razgovarali smo s Markom Franovićem, poduzetnikom u Australiji, koji ističe kako ne želi ulagati ondje gdje se još slavi zvijezda petokraka, kao i s Markom Makekom, članom Uprave Nexusa PE-a, koji kaže kako su Požgaj grupu spasili s 40 milijuna kuna jer je imala resurse i dobar izvozni proizvod.

U novom broju predstavljamo i drvoprerađivačku grupaciju Šerif, tvrtku u obiteljskom vlasništvu koja je zaokružila ciklus prerade drva proizvodnjom vlastite energije. Finalni proizvod izvozi se u više od četrdeset zemalja, a biomasa pokreće termoelektranu-toplanu. I još ostaje energije za prodaju.

U bloku iz svijeta pišemo o tome kako početak Draghijevog kvantitativnog olakšavanja nije urodio očekivanim rezultatima, te o Warrenu Buffettu koji je odabrao svojeg nasljednika, iako njegovo ime još uvijek ne želi otkriti.

03. svibanj 2024 08:22