Poslovna scena
StoryEditor

Nulta tolerancija prema poreznim makinacijama

26. Ožujak 2015.

Nakon niza skandala s plaćanjem korporativnog poreza u posljednje vrijeme, među kojima se ističe Lux Leaks (Luksemburg je nudio plaćanje iznimno niskih poreznih stopa velikim globalnim kompanijama), bilo je pitanje vremena kada će se Europska komisija ozbiljnije pozabaviti tom problematikom.

Prema prijedlogu predstavljenom prošlog tjedna, nacionalne porezne vlasti morat će kvartalnim ritmom slati svim ostalim državama članicama izvještaje o poreznim rješenjima izdanim velikim prekograničnim kompanijama uz posebno upozorenje državama koje bi tim rješenjima mogle biti pogođene. Vlasti u tim članicama onda bi imale pravo tražiti daljnja pojašnjenja za rješenja koja bi smatrale sumnjivima, a razmišlja se i prisiljavanju velikih kompanija na veću transparentnost u pogledu poreznog tretmana.

Vrijeme je za dogovor – Tolerancija za kompanije koje izbjegavaju pošteno plaćanje poreza i režima koji im to omogućuju dosegnula je dno. Moramo ponovno izgraditi vezu između mjesta na kojem kompanije ostvaruju dobit i mjesta gdje plaćaju porez. Kako bismo to postigli, države članice moraju se otvoriti i raditi zajedno. Paket porezne transparentnosti upravo to smjera postići – naglasio je Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i monetarne poslove, poreze i carine.

Sustav razmjene poreznih rješenja postojao je i dosad, ali isključivo na dobrovoljnoj osnovi i bio je rijetko korišten. Gotovo paralelno, Komisija je postigla dogovor i sa Švicarskom, koja će od 2018. početi razmjenjivati podatke o financijskoj imovini vlasnika računa u Švicarskoj s članicama EU. 

Donedavno, sudbina i takvog relativno blagog prijedloga, koji izbjegava izravno harmonizaciju poreznih praksi u članicama, bila bi, blago rečeno, neizvjesna. Za prihvaćanje tog prijedloga potrebna je jednoglasnost svih 28 članica, što nije lako postići kada su pitanju partikularni financijski interesi, ali nakon spomenutih skandala možda je sazrelo vrijeme za dogovor. Primjerice, najproblematičnije države poput Luksemburga i Austrije, koje su sprečavale postizanje dogovora u prošlosti, sada su otvorenije takvim prijedlozima.

Traži se transparentnost Luksemburg je zahvaljujući neugodnom prozivanju i curenju detalja o privlačenju stranih kompanija u to vojvodstvo vrlo pristupačnim poreznim tretmanom u potpunosti promijenio stajalište.

Dizanjem transparentnosti Komisija namjerava nježno pogurnuti članice prema načelnoj harmonizaciji poreznih praksi, iako je pitanje koliko daleko može ići prije nego se neke od njih usprotive.  Iz najveće političke skupine u parlamentu pozdravili su prijedlog Komisije. – Obvezno i automatsko razmjenjivanje informacija o svakom rješenju između članica i pojedinih kompanija apsolutno je presudno i mora biti usvojeno što je prije moguće. To će baciti svjetlo na skrivene prakse nekih država članica – rekao je Burkhard Balz iz Europske pučke stranke.

04. svibanj 2024 04:46