Poslovna scena
StoryEditor

Optužni prijedlozi iz ‘Oktana 1‘ do Čermaka nisu stigli

18. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Nakon burnoga prvog kruga akcije inspekcijskoga nadzora kvalitete goriva Oktan 1 potkraj prošle godine, koji je pokazao da tri od pedeset uzetih uzoraka ne odgovaraju kriterijima kvalitete, nastavak te akcije – ‘Oktan 2‘ – u kojoj je također izdvojeno pedeset uzoraka, prošao je u tišini.

Štoviše, rezultati ‘Oktana 2‘ koji su pokazali da svi uzorci zadovoljavaju propisane vrijednosti nisu nigdje ni objavljeni. U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su da svi uzorci izdvojeni u ‘Oktanu 2‘ zadovoljavaju propisane parametre i da su na temelju rezultata prvoga kruga podnijeli dva optužna prijedloga – Prekršajnom sudu u Sisku protiv Crodux derivata dva kao pravne osobe i direktorice Drage Antić kao odgovorne osobe te Prekršajnom sudu u  Županji protiv tvrtke Naftne crpke ulice i direktora Petra Antunovića.Međutim, u Croduxu Ivana Čermaka tvrde da optužni prijedlog nisu dobili. Čudilo bi ih da jesu, kako se može čuti, jer je superanaliza Ministarstva gospodarstva koja je Croduxu dostavljena potkraj siječnja i može se pronaći na njihovim stranicama te njihova analiza koju su provodili u neovisnim inozemnim laboratorijima pobila početne tvrdnje da kvaliteta goriva ne zadovoljava.

– Superanaliza Ministarstva gospodarstva potvrdila je Croduxove tvrdnje u vezi s točkom filtrabilnosti na benzinskom servisu Dugopolje i Varaždin, a na benzinskom servisu Sisak Ministarstvo gospodarstva dobilo je rezultat –13 °C, ali uz mjernu nesigurnost od +/– 2 °C, pri čemu je Croduxova analiza istih kontrolnih uzoraka za istu postaju napravljena u istom laboratoriju pokazala točku filtrabilnosti od –15 °C – kažu u toj tvrtki i naglašavaju da je cijela akcija ‘Oktan‘ provedena nestručno i nepropisno.

Napominju da su analize kontrolnih uzoraka Crodux derivata dva napravljene u kontroliranim uvjetima uz prisutnost javnog bilježnika i predstavnika tvrtke Croatia Inspect, a Ministarstvo gospodarstva uzorke superanalize poslalo je izravno u laboratorij, što je u suprotnosti s postupanjima u arbitražnim postupcima u kojima sve uključene stranke moraju biti zastupljene. Osim toga, napominju da se kontrolni uzorci uvijek daju na analizu pod šifrom i preko ovlaštenih intermedijara.

28. travanj 2024 23:53