Poslovna scena
StoryEditor

Poduzetnički vodič sa šifrom za otvaranje europskih fondova

27. Veljača 2014.

Je li Hrvatska ušla u Europsku uniju? Odgovor, ponajprije u gospodarskoj sferi, nije jednostavan.

Robna razmjena nije eksplodirala - proizvodi s ‘unutarnjeg tržišta’ nisu preplavili hrvatske trgovine. Osim mlijeka većina proizvoda bilježi pad uvoza. Izvoz u EU pak sve strmoglavije pada. Gospodarstvo još nije iskoristilo priliku koja se nudi na tržištu od pola milijarde potrošača. Počeo je, doduše, odljev mozgova kojima je olakšano gastarbajterstvo, a i poduzetnici sve intenzivnije razmišljaju o dislociranju tvrtki. Prehrambena industrija to je uglavnom obavila preseljenjem dijela proizvodnje u zemlje Cefte (e, tu je ulazak u EU odigrao svoje), a IT sektor sjedišta seli na zapad, ali ne zbog posebno blagotvornog učinka EU, nego zbog lošega poslovnog imidža Hrvatske.

U takvoj situaciji najvidljiviji učinak ulaska u EU skupljanje je novca iz fondova EU. Država nikako da se organizira i pokrene, a ni privatni sektor još nije potpuno svjestan koje se mogućnosti otvaraju. Gospodarstvo, koje još uvelike živi u vremenu državnih poticaja, potpora i jamstava, mora se preko noći prebaciti na projektni pristup. No ključan preduvjet za to jest dobar projekt. Originalan proizvod, ušteda energije, inovativnost - neke su od šifara za otvaranje bogatih briselskih fondovskih trezora. 

Drugi je preduvjet za povlačenje europskog novca organiziranost. Rijetko se koji mali poduzetnik može sâm probiti kroza sve zamke eurokracije. U tome bi poduzetnicima trebale pomoći razvojne agencije, ali i specijalizirani savjetnici. Pri tome ne treba zaboraviti lobiranje, legitimnu kategoriju koja u EU ima jasna pravila. Lobistima mogu pomoći u probijanju kroz bespuća briselske zbiljnosti. Za hrvatske projekte mogu lobirati oni registrirani u EU, ali i hrvatska predstavništva i predstavnici u Bruxellesu, uključujući dvanaestero zastupnika u Europskom parlamentu.

Publikaciju ‘How to u EU’ pripremili smo upravo zato da poduzetnicima skrenemo pozornost na mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Sudeći prema interesu poslovne zajednice, to bi mogla biti prva u nizu sličnih publikacija.

30. travanj 2024 19:44