Poslovna scena
StoryEditor

PPK karlovačka mesna industrija, AB Gradnja i Infinum dobitnici Zlatne kune

24. Svibanj 2016.

PPK karlovačka mesna industrija dobitnik je Zlatne kune što joj ga je u konkurenciji velikih poduzeća za rezultate ostvarene tijekom 2015. godine dodijelila Županijska komora Karlovac. Pobjednik među srednjim poduzećima je AB Gradnja, dok je među malim poduzećima drugi put zaredom pobjednik Infinum.

Otkako je 2003. godine Mesna industrija „Braća Pivac“ stekla većinski vlasnički udio u PPK-u, započet je kontinuirani investicijski zamah u modernizaciju i povećanje prerađivačkih kapaciteta karlovačke mesne industrije, u što je do danas uloženo preko 220 milijuna kuna. S oko 50 milijuna do sad povučenih bespovratnih kuna iz EU fondova, PPK je postao primjer korištenja takvih poticajnih sredstava u strategiji povaćanja dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda kroz kvalitetan program s preko 300 proizvoda. S 950 milijuna lanjskog ukupnog prihoda, PPK je ostvario nešto iznad 10 posto ukupnog prihoda gospodarstva Karlovačke županije.

S 44- postotnim povećanjem zaposlenosti, tvrtka je krajem 2015. godine imala oko 570 zaposlenih, a sad je taj broj narastao do 630 zaposlenih. Preuzevši priznanje, Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK-a kazao je kako su pred PPK-om veliki izazovi u ostvarenju neophodne razine konkurentnosti na sad otvorenom europskom tržištu. To se odnosi i na domaće osiromašenotržištu gdje snaga i kvaliteta domaćeg brenda kao što je PPK često nije dovoljna pred uvoznom jeftinoćom.

AB Gradnja na čelu s direktoricom Marijom Janžetić prepoznata je na građevinarskom tržištu kvalitetom radova i usluga. Usvajanjem novih tehnologija i informatičke opremljenosti AB Gradnja kontinuirano povećava fleksibilnost u skladu sa željama investitora, produktivnost, a time i konkurentnost. Sve je to u vremenu još uvijek nesklonom građevinskom sektoru do porasta ukupnog prihoda za 28 posto, a prosječna neto plaća u AB Gradnji prelazi šest tisuća kuna.

Iako je po drugi puta Infinum, tvrtka koja dizajnira i razvija mobilne i web aplikacije, pobijedila u kategoriji malih poduzeća, u ovom je trenutku s preko 100 zaposlenih u svom zagrebačkom sjedištu već ušla u srednja poduzeća. Osnivači Tomislav Car i Matej Špoler stalnim su ulaganjem u znanje i ljudske potencijale stvorili kreativnu radnu sredinu mladih informatičkih stručnjaka koji zahvaljujući IT tehnologiji uspješno djeluju na svjetskom tržištu. Njihov rad na aplikacijama prepoznao je čak i moćni Samsung nagradivši ih sa 100 tisuća dolara, što im je bio moćan drugi „start-up“ u odlučivanju o smjeru razvoja Infinuma, koji ne samo da je postao brend, već je i od strane portala za zapošljavanje MojPosao.hr proglašen najboljim poslodavcem u 2015. godini, a Inc. Magazine rangiao je Infinum na 210. mjesto među pet tisuća najbrže rastućih privatnih europskih tvrtki. Za trostruko uzastopno osvajanje Zlatnih kuna posebnim Kristalnim kunama nagrađeni su HS-Produkt i Kelteks.

19. travanj 2024 19:17