Poslovna scena
StoryEditor

Privredna banka Zagreb d.d. osvojila nagradu za najaktivniju banku u financiranju izvoza

08. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), druga najveća financijska institucija u Hrvatskoj nagrađena je kao banka koja najaktivnije financira izvoz u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje svake godine za najuspješnije banke sudionice EBRD-ova Trade Facilitation Programa (TFP) u svim zemljama u kojima EBRD posluje.

Pokrenut 1999., TFP ima za cilj promociju međunarodne trgovine i trenutno uključuje više od 100 banaka sudionica u 26 zemalja u kojima EBRD posluje, s limitom od preko EUR 1.5 milijardi, te više od 800 konfirmirajućih banaka diljem svijeta.

PBZ je postala sudionik u EBRD-ovog Trade Facilitation Programme-a još 2009. kad je zaključila okvirnu kreditnu liniju sa željom da podupre financiranje izvoza, stavljajući naglasak na dulje ročnosti i izvoz iz Hrvatske.

Do sada je kroz Program financiran velik broj transakcija za pripremu proizvodnje i financiranja zaliha koje su omogućile PBZ-u da podrži izvoz klijenata iz sektora farmacije, brodogradnje, poljoprivrede, proizvodnje hrane, drvne i metalne industrije u zemlje Europe, CIS-a, Središnje Azije i kavkaskih zemalja.

Vedrana Jelušić Kašić, EBRD-ova direktorica za Hrvatsku je rekla: "Srdačno čestitamo Privrednoj banci Zagreb na ovom zasluženom priznanju. Njena odlučnost da podupre izvoznike u ovim izazovnim vremenima je bila impresivna i drago nam je da je to ovom nagradom i priznato. EBRD je istovremeno ponosan što je pridonio ovom uspjehu sa svojim programom."

Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a je rekao: "Zahvalio bih u ime PBZ-a na ovoj prestižnoj nagradi. Ona je dokaz da su konstantni napori PBZ-a da svojim klijentima pruži posebne proizvode za financiranje izvoznih poslova bili uspješni. Nastavit ćemo razvijati suradnju sa EBRD-om, vrlo važnim strateškim partnerom PBZ-a, u ovom posebnom području omogućavajući našim klijentima da povećaju svoj izvoz, od čega je koristi imalo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo."

Privredna banka Zagreb d.d (PBZ) članica Intesa Sanpaolo Grupe, druga je po veličini bankarska grupa u Hrvatskoj, s preko 1,6 milijuna klijenta i najrazgranatijom poslovnom mrežom od 197 poslovnica diljem zemlje. Osim bankarskih usluga i proizvoda, PBZ Grupa nudi i raznoliku paletu specijaliziranih usluga uključujući leasing, kartično poslovanje, poslovanje s nekretninama, upravljanje imovinom www.pbz.hr

Od početka svog djelovanja u Republici Hrvatskoj 1991, EBRD je kao investitor podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3,1 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskim institucijama i energetici.

29. travanj 2024 03:29