Poslovna scena
StoryEditor

Prodaju nekretine za 16, a založno pravo je 46 milijuna kuna

16. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Riječki Elektromaterijal d.d. u stečaju prodaje dio imovine. Riječ je o nekretninama u Zagrebu i Zadru. Zgrada u Zagrebu koja se nalazi u Donjem Stupniku -Lučko, prodaje se po početnoj cijeni od 15 milijuna kuna, dok se poslovni prostor u Zadru stečajni upravitelj traži 1,18 milijuna kuna.

Na nekretnini u Donjem Stupniku uknjiženo je pravo zaloga od 2,25 milijuna eura u korist Privredne banke Zagreb po osnovi kredita, garancija i akreditiva, pravo zaloga za iznos od 9,55 milijuna kuna s redovnom kamatom u visini prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija također u korist PBZ-a te 4 milijuna kuna (uvećani za ugovorne kamate, zatezne kamate, poreze i troškove) u korist Gorenja Zagreb. Tako će potencijalnog kupca ta nekretnina zapravo stajati 45,42 milijuna kuna.

Na poslovnom prostoru u Zadru uknjiženo je pravo zaloga za iznos od 4 milijuna kuna u korist Gorenja Zagreb te pravo zaloga od 12,4 milijuna kuna u korist Ministarstva fiancnija, točnije Porezne uprave Rijeka. Uz traženu cijenu od 1,18 kuna, za poslovni prostor kupac tako treba izdvojiti 17,58 milijuna kuna. Prodaja će se obaviti usmenom javnom dražbom (4. i 17. svibnja), a nekretnine se ne mogu prodati ispod početne cijene.

Kako je nedavno izjavila stečajna upraviteljica Blaženka Prpić, nema temelja za izradu stečajnog plana. Poslovanje je negativno i ne mogu se pokriti fiksni troškovi. Ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina u vlasništvu Elektromaterijala je 166 milijuna kuna, a Prpić drži da bi se njenom prodajom mogli namiriti svi vjerovnici. Trenutno u kompaniji radi 67 radnika koji primaju minimalac, a do sada su uspjeli naplatiti 50 posto svojih potraživanja.

20. travanj 2024 09:59