Poslovna scena
StoryEditor

Reformirani kapitalizam tražit će da država otvara poduzeća kao poduzetnik

20. Lipanj 2013.

Publicist Slavko Goldstein proljetos se našao u žiži interesa kad je u javnosti proglašen autorom prijedloga ‘5 točaka’, koji je navodno trebao biti zamjena za plan 21, a sve je dobilo dodatnu dimenziju jer je i savjetnik premijera Milanovića.

Danas objašnjava da su to bila samo neobvezna privatna razmišljanja, koja su u medijima pogrešno interpretirana. No Goldstein ovih se dana ozbiljnije vraća gospodarskim temama i u razgovoru za Lider skicira kako bi trebao izgledati reformirani kapitalizam. Upravo na dan izlaska ovog intervjua zajedno s Milanom Gavrovićem predstavlja i zbirku intervjua ‘Pet poduzetnika’.

To je vaš publicistički povratak gospodarskim temama nakon skoro tri desetljeća. Može li se uspoređivati današnjica s osamdesetim godinama, kad ste s Marijanom Korošićem predložili tadašnjoj jugoslavenskoj vladi program ’10 točaka’?- Zajedno s neprežaljenim prijateljem Korošićem 1987. sam predlagao reformu tadašnjega socijalističkog i kvazisamoupravnog društveno-ekonomskog sustava, a knjiga ‘Pet poduzetnika‘ bavi se današnjicom i zapravo je pledoaje za ekonomsku suradnju u području koje nazivamo ‘regijom‘. Druga vremena, drukčije okolnosti i sasvim nova problematika. Ali svakako želim reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo opet jednom opširno razgovarati o privrednim problemima, i to s takvim sugovornicima kao što su trojica među najuspješnijim poduzetnicima u regiji - Ivicom Todorićem, Emilom Tedeschijem i Zoranom Jankovićem.

Knjiga ‘Pet poduzetnika‘ ponajprije se bavi poduzetništvom u regiji, ali naslućuje se da ste razgovarali i o nekim općim sistemskim pitanjima. Sigurno vam je pomoglo i osobno poduzetničko iskustvo.- Naravno da mi je pomoglo, iako sam u odnosu prema svojim sugovornicima bio sasvim sićušni poduzetnik. Neki su elementi poduzetništva općeniti i svevremenski. Mnogo mi je vrijedilo i moje nekadašnje intenzivno druženje s Marijanom Korošićem, jednim od najvitalnijih ekonomista što ih je Hrvatska ikad imala. Ali za zanimljivost knjige ‘Pet poduzetnika‘ ipak su daleko najzaslužniji naši sugovornici, koji nisu samo uspješni poduzetnici, već i ljudi širokih pogleda, sa zapažanjima o aktualnoj krizi koja nije samo hrvatska, već i globalna, a nije ni samo ciklički prolazna, već i sistemski duboka. U tim mi je razgovorima sinula i sintagma reformirani kapitalizam, o kojoj ću sigurno još razgovarati, a možda i pisati.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Lidera

30. travanj 2024 15:27