Poslovna scena
StoryEditor

Rimac: Možda sam lud, no tvrtku želim baš u Hrvatskoj

21. Siječanj 2015.

- Nema čarobne formule za uspjeh. Jednostavno sam spojio svoje ljubavi: elektroniku, elektriku i automobile - izjavio je danas Mate Rimac, hrvatski izumitelj, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes, te dodao kako ga najavljivati čovjekom koji vrijedi 70 milijuna eura znači gledati stvari na pogrešan način.

Rimac je održao predavanje pred prepunom dvoranom zagrebačkog kongresnog centra Forum u organizaciji MBA Croatia, te okupljenima ispričao svoj put od prosječnog učenika koji je vještine stekao samoedukacijom, te osvajao nagrade na državnim inovacijskim natjecanjima, do pobjeda na automobilskim utrkama vozilom na električni pogon koji je  nastao praktički u njegovoj garaži, i nedugo zatim čovjeka na čelu uspješne tvrtke koja se bavi proizvodnjom električnih sportskih automobila.

No, Rimac gleda u budućnost. Danas, kako kaže, radi za ono što tvrtku čeka sutra.

– Ono što danas razvijamo, donijet će nam rezultate za najmanje godinu i pol - tvrdi Rimac, te naglašava kako je sve što rade usmjereno na izvoz. Hrvatsko tržište ih ne zanima. Ono što je tvrtki bitno jest zapošljavanje hrvatskih ljudi, pomaganje domaćem gospodarstvu, kao i davanje savjeta Hrvatima koji žele krenuti sličnim putem.

- Možda sam lud, no želim tvrtku baš u ovoj zemlji. Trenutno ne mogu zamislit da nam može biti bolje. Sljedeće godine biti će još bolje - smatra Rimac. 

-Kada ste poduzetnik, uvijek imate padove, kao i uspone. Mi jedno vrijeme nismo imali financijskih sredstava za najam prostora u kojem smo radili, ali kada je krenulo, krenulo je snažno - tvrdi Rimac. Kao najveći problem istakao je nedostatak investicija u počecima, kao i činjenicu da je tvrtka siromašna naspram automobilskih giganta koji ulažu milijarde dolara u razvoj električnih automobila.

– Bili smo prisiljeni raditi drugačije. ‘Know-how ‘pristup pokazao se za nas uspješnim, tako da smo one nedostatke pretvorili u prednosti - dodaje Rimac.

Budućnost automobilske industrije vidi u transformaciji iz proizvoda u uslugu.

- Ono što nas čeka je potražnja za mobilnosti, ne potražnja za automobilom kao proizvodom. No, uvijek će biti manijaka poput mene, koje će zanimati ovakvi sportski automobili. Zato me ne zanima proizvoditi automobil na kojem će kupac uštedjeti niti masovno tržište, već atraktivan, sportski automobil za specifičnu skupinu ljudi - zaključio je Rimac.

15. travanj 2024 07:57