Poslovna scena
StoryEditor

Spašavanje Petrokemije: Država založila svoje dionice HT-a vrijedne 460 milijuna kuna

01. Listopad 2014.

Država više nije dioničar Hrvatskog Telekoma, barem taj zaključak proizlazi iz dioničarske sutrukture te tvrtke. Prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), četvrti po veličini dioničar HT-a više nije država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), nego je to Erste banka.

Ipak, država nije prodala te dionice. Naime, CERP je založio HT-ove dionice u Erste banci, dobio kredit i tim se novcem spašavala kutinska Petrokemija.

- Uvrštenje osnovnog računa Erste banke na popis deset računa s najvećom količinom vrijednosnog papira, odnosno dionica navedene tvrtke, rezultat je toga da su pri realizaciji kreditnog aranžmana u zalog, kao instrument osiguranja, uzete dionice tvrtke koje su u vlasništvu pravne osobe s kojom je sklopljen aranžman - kratko poručuju iz te banke.

CERP je, inače, u središnjem depozitoriju bio upisan kao vlasnik 2,859.148 HT-ovih dionica, a Erste je sada upisan kao vlasnik njih 2,768.710. Tržišna je vrijednost založenih dionica oko 460 milijuna kuna.

Priča počinje potkraj srpnja kad je Vlada donijela odluku kojom će CERP dionice u prvom krugu dokapitalizaije Petrokemije uplatiti ‘sredstvima ostvarenima upravljanjem dionicama/poslovnim udjelima u vlasništvu Republike Hrvatske’.

‘U slučaju nemogućnosti pravodobnog pribavljanja sredstava za uplatu Centar će nabavu sredstava za uplatu dionica osigurati svojim kreditnim zaduženjem u poslovnim bankama. Daje se suglasnost Centru da u slučaju pribavljanja sredstava kreditnim zaduženjem, kao osiguranje povrata kredita, sklopi s davateljem kredita ugovor o zalogu dionica društva Hrvatski Telekom’, stoji u toj Vladinoj odluci.

Iako je u medijima tada odjeknula vijest da će se za spas kutinske tvrtke prodati dionice Končara elektroindustrije, za što je država teoretski mogla dobiti 380 milijuna kuna, to se još nije dogodilo. Dokapitalizacija Petrokemije ukupno je ‘teška’ 500 milijuna kuna, a plan je bio odraditi tri kruga i ponuditi 16 milijuna novih dionica. U prva dva kruga upisano je 8,4 milijuna, a konačna cijena jedne dionice u upisu je 30 kuna (što je najniža razina unaprijed određenog raspona od 30 do 100 kuna). Dakle, prikupljeno je 252,7 milijuna kuna. U utorak je pak donesena odluka kojom se odgađa treći krug dokapitalizacije do 22. prosinca ‘kako bi se osiguralo dovoljno vremena za razgovore s potencijalnim financijskim i/ili strateškim partnerima’.

U medijima je procurilo da je riječ o češkom Agrofertu, ali i dvjema švicarskim tvrtkama.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

29. travanj 2024 23:38