Poslovna scena
StoryEditor

Tankerkomerc: Motušić ima godinu dana za provedbu nagodbe

27. Travanj 2014.

Ispunjen je jedan od dvaju preduvjeta za spas zadarskoga Tankerkomerca, a za drugi teče rok od godinu dana.

Naime, nakon što je predstečajna nagodba postala pravomoćna za ulazak strateškog partnera i dokapitalizaciju, čeka se još pozitivno rješenje imovinskopravnih i koncesijskih odnosa između Tankerkomerca i države. Riječ je o marinama Zadar i Iž te skladišnome prostoru za tekuće terete u Gaženici. Problem nastao jer se Tankerkomerc, što svojom, što krivnjom države, godinama bespravno koristio pomorskim dobrom za te marine ne plaćajući koncesijsku naknadu. Taj je kamen spoticanja zabilježen i kvantificiran u predstečajnoj nagodbi i tvrtka je priznala dug od 12,5 milijuna kuna na ime neplaćenih koncesija pa se sada očekuje postupak dodjele koncesijske dozvole.

Ispunjenje obaju uvjeta nužno je da bi u priču ušla turska Doğuş grupa, koja je već poslala pismo namjere i javno iskazala interes za ulaganje u Tankerkomerc - dokapitalizaciju od 109 milijuna kuna i dodatno ulaganje od 75 milijuna kuna. Grupa je i dalje zainteresirana, no važno je da se imovinskopravni odnosi s državom službeno urede i da se to dogodi što prije jer je Tankerkomerc, na čije je čelo nedavno došao bivši direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić, trenutačno u ‘stand-by’ fazi iščekujući novog vlasnika i njegovo ulaganje te konačno rješenje starih dugova. 

Motušić je u Tankerkomercu, koji je u probleme zapao zbog prezaduženosti, posljednje dvije godine proveo kao član Nadzornog odbora, a sada je kao predsjednik Uprave zadužen da operativno provede sve što je potpisano u predstečajnoj nagodbi. Prema planu financijskog i poslovnog restrukturiranja, u roku od mjesec dana od rješavanja pitanja koncesija mora se provesti dokapitlalizacija od 109 milijuna kuna, čime će se pokriti obveze prema vjerovnicima. Obveze prema javnoj upravi, odnosno državi, iznose 34,4 milijuna kuna (nakon otpisa svih kamata i pedeset posto glavnice) i namirit će se prijenosom nekretnina i dionica Croatia Airlinesa; Erste banka odlučila se na jednokratnu isplatu tražbine umanjene za trideset posto (2,8 milijuna kuna), a HPB na reprogram kredita. Dobavljači su otpisali trideset posto glavnice i sve kamate, nakon čega očekuju namirenje u ukupnom iznosu od 26,7 milijuna kuna, a tražbine radnika isplatit će se u cijelosti (6,9 milijuna kuna). Ako Tankerkomerc u roku od godine dana od pravomoćnosti predstečajne nagodbe ne provede dokapitalizaciju, nagodba će se raskinuti.

02. svibanj 2024 23:16