Poslovna scena
StoryEditor

U Brodotrogiru porinut brod Novogradnja 326

02. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

U subotu je u Brodotrogiru porinut brod Novogradnja 326. Riječ je o brodu za prijevoz kemijskih proizvoda od 49.500 tdw čiju je vrpcu presjekao vlasnik i član Uprave Brodotrogira Danko Končar. Porinuta novogradnja je drugi od dva chemical tankera koje je pomorska kompanija Trogir Maritime ugovorila u brodogradilištu Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. (HBT), koja također pripada grupi Brodotrogir, kao i ugovore o eksploataciji brodova nakon izgradnje  s društvom iz norveške Blystad grupe.

Uz domaćine iz Brodotrogira, na porinuću je prisustvovao i Ivan Sertić, pomoćnik ministra gospodarstva sa suradnicima, predstavnici HBOR-a, gradonačelnik grada Trogira Ante Stipčić i brojni drugi.

Projektiran je  za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda s ciljem da ostvari maksimalnu fleksibilnost operacija teretom u ovoj specifičnoj grani, uz optimalni odnos nosivosti broda, zapremine teretnog prostora i brzine, što predstavlja bit uspješnog projekta. Novogradnja je specijalizirana za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti 49,500 metričkih tona, duljine 184 metra i širine 32,20 metra. Pokreće ga elektronički, sporohodni motor MAN B & W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s posebnim dizajnom propulzije i novim oblikom trupa broda omogućava se maksimalna ušteda u potrošnji goriva. Brod je projektiran kao IMO 2 brod s 18 teretnih tankova, svaki zapremine manje od 3000 m3, plus 2 slop tanka, s 18+2 segregacije.

Valja napomenuti kako je u knjizi narudžbi upisano je još osam različitih objekata ukupne vrijednosti oko 200 milijuna dolara.

 

18. travanj 2024 22:39