Poslovna scena
StoryEditor

U graditeljstvu izgubljeno 30.000 radnih mjesta

26. Srpanj 2012.

Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, samo ove godine izgubljeno je oko 5.000 radnih mjesta, a taj trend nije zaustavljen.

Više nego zabrinjavajuće stanje u graditeljstvu zahtijeva trenutne reakcije i akcije, ističu iz Sindikat graditeljstva Hrvatske pred sutrašnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća čija će središnja točka dnevnog reda biti aktualno stanje u graditeljstvu.

Iz tog sindikata upozoravaju kako se svaki dan povećava broj poslodavaca koji kolektivno otpuštaju radnike, ne isplaćuju radnicima plaću na vrijeme te koji su nelikvidni, insolventni, s računima u blokadi, a broj zahtjeva za pokretanje stečajeva je u porastu.

Najave odgovornih ljudi iz Vlade kako će se započeti s izvođenjem radova najkasnije u lipnju 2012. godine ostala su tek pusta obećanja, kaže se u priopćenju tog sindikata. Dodaju i kako položaj radnika dodatno otežava i nezakonito poslovanje pojedinih poslodavaca.

Ističu kako Sindikat graditeljstva Hrvatske, udružen u SSSH, i HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva pozdravljaju sve dosadašnje Vladine mjere koje uvode red i sigurnost u poslovanju, te osiguravaju socijalnu sigurnost radnika.

Ali istodobno upozoravaju na potrebu realnog nominiranja projekata čijim izvođenjem se može započeti odmah, odnosno u četvrtom kvartalu te uvođenje striktnog poštivanja Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i nadzor nad njegovom primjenom kroz Zakon o javnoj nabavi.

Dva socijalna partnera predlažu i da se suglasnost za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja tzv. licenca uredi Zakonom o građenju i pravilnikom, navodi se u priopćenju.

22. travanj 2024 23:21