Poslovna scena
StoryEditor

U riječku luku stigla oprema vrijedna 23 milijuna eura

20. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Na kontejnerski terminal na Brajdici, teretni brod iz Šangaja dostavio je opremu vrijednu 23 milijuna eura koja bi trebala omogućiti riječkoj luci da postane što konkurentnije teretno pristanište na Jadranu.

Nova 23 milijuna eura vrijedna oprema uključuje dvije Panamax obalne dizalice velike nosivosti, 6 kontejnerskih mostova i dva kontejnerska mosta za željeznicu, čime kontejnerski terminal na Brajdici postaje u potpunosti opremljen u skladu sa svim svjetskim standardima. S isporukom dizalica ukupna ulaganja tvrtka Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) na terminal Brajdica od 2011. godine dosegla su 30 milijuna eura, istaknuli su iz ove tvrtke.

Završetak instalacije nove opreme za terminal očekuje se tijekom srpnja ove godine, što će uz ostale završene projekte (novi cestovni ulaz za kamione, nove prostorije za službenike Carine, policije i špeditere te nova veterinarska-fitosanitarna inspekcijska postaja) omogućiti da Rijeka ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postane prva luka ticanja (first port of call) Unije na sjevernom Jadranu, stoji u priopćenju AGCT-a.

Među najvažnijim završenim projektima koji će omogućiti povećanje prometa, a od 2014. godine i ravnopravnu tržišnu utakmicu s konkurentskim lukama u Kopru i Trstu je i proširenje novog pristaništa terminala za 320 metara, čime se dostupni skladišni prostor za kontejnere te kapacitet terminala povećava na 600.000 kontejnera na godinu. Nova obala će svojom dubinom od 14,2 metra omogućiti i prihvat najvećih kontejnerskih brodova koji prometuju Mediteranom.

27. travanj 2024 16:25