Poslovna scena
StoryEditor

Visa u Hrvatskoj ostvarila 45 milijardi kuna prometa karticama u 2015.

16. Veljača 2016.
Piše:
Miro Soldić

Catalin Cretu, generalni direktor Visa Europe za Hrvatsku, Maltu, Rumunjsku i Sloveniju predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare godišnje rezultate poslovanje Visa Europe.

- 2015. je bila vrlo dobra godina za Visa Europe, prihod nam je porastao za 25 posto na 2,3 milijarde eura, troškove smo zadržale na istoj razini četvrtu godinu zaredom (779 milijuna eura), a svojim dioničarima donijeli smo 739 milijuna eura i tako nastavili praksu da svake godine višak zarade vraćamo našim bankama članicama – kazao je Cretu, dodavši kako su prijevare na rekordno niskom nivou, samo 5 centi na 100 potrošenih eura, što je praktički zanemarivo. Istaknuo je kako sve više raste beskontaktno plaćanje, prošle godine je tako obavljeno više od milijardu beskontaktnih transakcija preko 130 milijuna beskontaktnih kartica.

- Iskustvo pokazuje da nema govora o tome da su takve kartice riskantnije – naglasio je Cretu.

Visa Europe lansirala je i tokenizaciju, a među prvim klijentima im je Apple Pay. Cretu je pojasnio kako plaćanja nisu ‘otuđena‘ od banaka kako se predviđalo, već kompanije surađuju s bankarskim sektorom kako bi cijeli proces plaćanja bio što sigurniji.

– Tokenizacija je standard budućnosti – rekao je, osvrnuvši se na trendove u mobilnim plaćanjima kojima također predviđa svijetlu budućnost.

Najavio je integriranje Visa Europe i Visa Inc.-a u jednu globalnu kompaniju, objasnivši zašto smatra da je to dobar potez.

- Mislim da će se Visa Europe odlično uklopiti u Visa Inc. jer smo već sad iznimno komplementarni. Europsko poslovanje je vrlo važno za tvrtku, činit će 28 posto plaćanja u globalnim operacijama, a imamo još puno prostora za rast budući da se na području Europe još uvijek 70 posto plaćanja obavlja gotovinom – zaključio je Cretu.

Davor Kršul, country manager Visa Europe za Hrvatsku istaknuo je kako su na domaćem tržištu imali 45 milijardi kuna prometa karticama Vise u prošloj godini, što je rast od 22 posto u odnosu na godinu prije. Broj izdanih kartica također je rastao za 12 posto.

- I u Hrvatskoj imamo više od jedne kartice po glavi stanovnika (4.6 milijuna) , a najviše je rastao broj kreditnih kartica. Sve to postigli smo u suradnji s našim partnerskim bankama, od kojih imamo 9 principalnih članica i još 16 članova sponzora. Ubrzavamo rast i prihvaćanje kartica i isto tako proširujemo suradnju s lokalnim bankama – poručio je Kršul, dodavši kako je zabilježen rast e-trgovine od 61 posto te da je 1 od 14 kuna potrošenih u Hrvatskoj prošle godine potrošena Visa karticom.

Među strateškim ciljevima za 2016. godinu naveo je povećavanje beskontakntih plaćanja, daljnji rast broja kartica te bližu suradnju s hrvatskim tržištem, kako s bankama, tako i trgovcima i dionicima iz javnog sektora i regulative.

07. svibanj 2024 10:07