Poslovna scena
StoryEditor

Vlasnici zaštitarskih tvrtki ne mogu sačuvati svoje radnike od bijega u EU

30. Travanj 2016.

Zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj imaju sve veći problem s manjkom licenciranih zaštitara koji s plaće od tri tisuće kuna odlaze na plaću od 1800 eura u Irsku ili Njemačku. Sokol Mariću trenutačno nedostaje stotinjak ljudi

Izgleda da je napokon svanulo i zaštitarima, jer otkako je Hrvatska postala članica EU, odlaze raditi po cijeloj Uniji, poglavito u bogatije zemlje. Za razliku od Hrvatske, plaća im nije loša za tu branšu, što potvrđuje i najnoviji oglas objavljen u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. U njemu Irci hrvatskim zaštitarima s licencom nude 1800 eura plaću za 180 sati rada, a kako oni najčešće imaju po 220 sati na mjesec, može se zaraditi solidan novac za tu vrstu posla. U Njemačkoj su otišli korak dalje pa zaštitarima s licencom nude 1800 eura za 180 sati rada na mjesec te šest mjeseci plaćene stan i hranu, a slično je i u drugim zapadnoeuropskim zemljama. U Hrvatskoj za to dobivaju između 2500 i 3000 kuna!

Koliko je licenciranih zaštitara otišlo iz Hrvatske, teško je reći, ali prema tvrdnjama našeg izvora odlasci su se intenzivirali posljednjih godinu dana i procjenjuje da bi moglo biti riječi i o do 200 njih, u svakom slučaju više od stotinu. No te brojke ne možemo uzeti zdravo za gotovo jer se, primjerice, priča da u najjačoj zaštitarskoj tvrtki Sokol Mariću, čiji je vlasnik Zlatko Marić, nedostaje stotinjak ljudi, ali nije jasno jesu li razlog odlasci zaštitara u EU ili količina posla te tvrtke. Da situacija nije baš lagodna potvrđuje šutnja iz nekih od najjačih zaštitarskih tvrtki (Sokol Marića, AKD Zaštite i Bilić-Erića), a iz Hrvatskog ceha zaštitara javili su se telefonom ispričavajući se što nisu našli vremena za odgovor. Jedina tvrtka koja je očito imala hrabrosti da odgovori na naša pitanja je Securitas, u kojem su potvrdili da su osjetili ‘otvaranje granica i odlazak zaštitara u europske zemlje‘.

– Nisu problem samo odlasci ljudi u inozemstvo, odlaze i u drugim djelatnostima, nego i trend cijena rada zaštitara. Prema informacijama kojima raspolažemo, dosad je u inozemstvo otišlo oko 30 osoba iz naše tvrtke. Ne možemo precizno reći jesu li se odlasci intenzivirali u posljednje vrijeme, ali procjenjujemo da je riječ o jednakom broju kao i prije godinu dana – kaže direktorica Marketinga i komunikacija u Securitasu Iva Lučić.

Ta situacija ne ide u prilog nikome u zaštitarskoj djelatnosti jer se ionako već dulje osjeća manjak licenciranih zaštitara. U Securitasu kažu da trenutačno pokrivaju potrebe stalnih poslova, a najviše problema imaju kada trebaju pokriti sezonske poslove i tu je situacija još uvijek neizvjesna.

06. svibanj 2024 10:51