Poslovna scena
StoryEditor

Walt Disney Company – licenciranje proizvoda tvrtke Disney u Hrvatskoj

25. Veljača 2013.

Walt Disney Company (kratka oznaka na Njujorškoj burzi: DIS), zajedno sa svojim podružnicama i vezanim tvrtkama, vodeća je međunarodna tvrtka u području medija i obiteljske zabave.

Sastoji se od pet poslovnih divizija: Media Networks (medijske mreže), Parks and Resorts (parkovi i odmarališta), Studio Entertainment (filmska, glazbena i scenska produkcija), Disney Interactive i Consumer Products (potrošačka roba). Disney je uključen u burzovni indeks Dow 30 te je u fiskalnoj godini 2011./2012. ostvario prihode od oko 42 milijarde dolara.

Obitelji širom svijeta imaju povjerenja u robnu marku Disney te je povezuju s temeljnim vrijednostima zajednice, optimizmom i doličnošću. Te su vrijednosti u fokusu svega čime se tvrtka bavi. Bogato Disneyevo naslijeđe vrhunskog pripovijedanja priča i stvaranja čarobnih trenutaka razvija se kako tvrtka širi dostupnost svoga zabavnog sadržaja, uz korištenje najnovijih tehnologija i platformi za izravnije povezivanje s potrošačima, gdje god bili i što god željeli, a sve to po prihvatljivim cijenama.

Disney je prisutan u Srbiji od sredine 1990-ih. Poslovne aktivnosti tvrtke trenutno se sastoje od odjela kao što su Disney Consumer Products (DCP, potrošačka roba), ogranka tvrtke za marketing i distribuciju filmova Walt Disney Studios Motion Pictures International (WDSMPI) i odjela za TV distribuciju Disney-ABC International Television (DAIT).

Disney Consumer Products (DCP) Disneyeva trgovačka roba prvi je put nastala 1929. kada je jedan poduzetnik pristupio Waltu Disneyu radi korištenja lika Mickeya Mousea na omotu dječje ploče za pisanje. Disney Consumer Products (DCP) i povezane tvrtke Disneyevu robnu marku koriste na raznoj trgovačkoj robi, od odjeće, igračaka, ukrasa za dom i školskog pribora, do hrane i pića, knjiga, časopisa i interaktivnih igara.

Licenciranje proizvoda tvrtke Disney Disney Licensing je poslovni odjel divizije Disney Consumer Products (DCP). Ovaj odjel Disneyevu robnu marku koristi na raznoj trgovačkoj robi, od odjeće, igračaka, proizvoda za dom i djecu i školskog pribora, do hrane i kozmetike. Trgovačka roba tvrtke Disney inspirirana je likovima kao što su Mickey Mouse, medvjedić Vinnie i princeze te likovima iz animiranih filmova kao što su U potrazi za Nemom, Kralj lavova i Auti. U Hrvatskoj DCP radi s raznim međunarodnim korisnicima licenci, kao i lokalnim partnerima: 

- Prodis d.o.o. (distributer širokog asortimana Disney igračaka)- Orbico d.d. (distributer Disney igračaka tvrtke Mattel, npr. vozila CARS i lutke PRINCESS)- Eurocom d.o.o. (školski pribor)- Vrutak d.o.o. (bezalkoholni šampanjac za djecu)- Danone Adriatic (mliječni proizvodi)- Procter & Gamble (Oral-B četkice za zube i zubne paste)

Proizvodi se distribuiraju putem specijaliziranih distributera za pojedine kategorije i veletrgovaca te su dostupni i u klasičnim trgovinama i u vodećim trgovačkim lancima. U slučaju posebnih sezonskih ponuda ili filmskih premijera, Disney Licensing organizira posebne maloprodaje promocije u kojima nudi nove kolekcije za potrošače – npr. Disneyeva kampanja Idemo u školu iz kolovoza prošle godine u Plodinama i Sparu ili promocija Disneyev Božić u Plodinama iz prosinca.

16. travanj 2024 03:27