Poslovna scena
StoryEditor

Zagorje Tehnobeton: Pet poslije dvanaest od stečaja pobjegli u predstečaj

15. Lipanj 2014.

Na dan kada je, na Holcimov prijedlog, bilo zakazano prvo ročište za otvaranje stečaja nad Zagorje Tehnobetonom (ZBT) ta je tvrtka uspjela pokrenuti postupak predstečajne nagodbe i tako se, barem privremeno, uspjela spasiti od stečaja.

Iako Holcim ima potraživanja od ZTB-a, prema tvrdnjama dobro upućenog izvora najprije je riječ o konkurenciji dviju tvrtki na svjetskoj razini - švicarskog Holcima i njemačke građevinske tvrtke Max Bögl, koja je većinski vlasnik ZTB-a.

Brz, brži, najbrži

U Holcimu, čiji je predsjednik Uprave Alan Šišinački, nisu htjeli ništa reći ‘zbog korektnog odnosa prema poslovnom partneru‘, a iz ZTB-a odgovor nije ni stigao. No, kako bilo, dvije su tvrtke proteklih tjedana povukle poteze želeći preduhitriti jedna drugu. Naime, Trgovački je sud u Varaždinu na Holcimov prijedlog 14. svibnja pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka ZBT-a. Ročište za to utvrđivanje uvjeta bilo je zakazano za 2. lipnja u 10 sati. Kako se bližio taj datum, članovi Uprave ZTB-a Michael Gruber i Željko Filipović shvatili su da su upali u cajtnot i brže-bolje podnijeli su 30. svibnja prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka svoje tvrtke. Nagodbenom su vijeću predložili privremenu mjeru kojom se nalaže Fini da odustane od provedbe ovrhe nad ZBT-om kako bi tijekom postupka tvrtka mogla raspolagati novcem s računa.

Koliko se žurilo Gruberu i Filipoviću dokazuje i to da je već sutradan Ministarstvo financija formiralo Nagodbeno vijeće, koje je već 2. lipnja, dakle na dan ročišta o stečaju, naložilo Fini obustavu provedbe ovrhe nad Zagorje Tehnobetonom i pokrenulo predstečajni postupak.

Pritom je zanimljivo da je tog dana na stranicama Fine u 12.26 sati objavljen prijedlog ZTB-a o otvaranju redovnog postupka predstečajne nagodbe, da bi već u 14 sati na istim stranicama bilo objavljeno rješenje o privremenoj mjeri. Dakle, za sat i pol Nagodbeno je vijeće uspjelo proanalizirati cijelu situaciju, samo nije jasno na temelju kojih dokumenata.

O tome govori i Holcimova žalba poslana već sutradan. U njoj se ističe da je Vijeće odluku donijelo samo na osnovi jednog lista papira. Doduše, riječ je o dva lista papira. Na jednom se spominju obveze Zagorje Tehnobetona, a u drugom izjava s potpisima članova Uprave ZTB-a, koji pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljuju da tvrtka ispunjava kriterije nelikvidnosti na osnovi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. To su jedina dva papira, a što opet potvrđuje i Zaključak koji je donijelo Nagodbeno vijeće.

U Zaključku stoji da ZTB do 7. srpnja mora dostaviti dodatnu dokumentaciju koja je u tom dokumentu i popisana. Time Nagodbeno vijeće praktično potvrđuje da je privremenu mjeru donijelo bez valjane dokumentacije. Doduše, u članku 48. predstečajnog zakona samo iznimno se predviđa opravdanost donošenja o privremenoj mjeri, ali u rješenju Nagodbeno vijeće ne navodi koje bi to bilo opravdanje.

Žalba obustavila rješenje

Ipak, recimo da je to sve u redu. No bode u oči činjenica da je Nagodbeno vijeće donijelo takvo rješenje iako je nad ZTB-om pokrenut stečaj. Članak 39. predstečajnog zakona kaže da nije moguće pokrenuti postupak predstečajne nagodbe ako je nad dužnikom pokrenut stečajni postupak.

Dakle, sve i da ona štura papirologija može proći, zakon je prekršen. Zbog žalbe rješenje Nagodbenog vijeća je obustavljeno. O svemu tome pitali smo Ministarstvo financija, ali umjesto konkretnog odgovora uputili su nas na stranice Fine, koje smo i bez njihovog sugeriranja već bili pregledali.

30. travanj 2024 20:59