Poslovna scena
StoryEditor

Želimo od Karlovačke banke stvoriti jaku i zdravu regionalnu banku

11. Veljača 2014.

- Karlovačka banka sada nije u dobrom stanju, ali vjerujem da ćemo već i s ovih 72,7 milijuna kuna, koliko smo moj partner Marko Vuković i ja uložili, te novom Upravom u koju ćemo dovesti još četiri vrlo sposobna člana, stvoriti uvjete za povjerenje u nju - kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ivan Žabčić, uz Marka Vukovića novi većinski suvlasnik Karlovačke banke.

On je kazao kako žele stvoriti jaku i zdravu regionalnu banku. Uz njih dvojicu, novinarima su na raspolaganju bili i predsjednik Uprave Ivan Vrljić, predsjednik novoimenovanog Nadzornog odbora Nedjeljko Strikić i revizor i financijski savjetnik novih vlasnika Kabe Damir Dragičević.

Da situacija u Kabi nije dobra, svjedoči i činjenica da su i njeni dosadašnji dioničari čak s 96 posto na jučerašnjoj Izvanrednoj glavnoj skupštini prihvatili Žabčićeve i Vukovićeve uvjete da u prvoj fazi dokapitaliziraju temeljni kapital Kabe.

Žabčić i Vuković kao suvlasnici HS-Produkta ističu da je njihov bankarski iskorak isključivo na razini privatnog ulaganja, ali da je isto tako logično da će sad uslijediti čvršće usmjeravanje poslovanja HS-Produkta preko Kabe.

Završavanje investicijskog ciklusa

- Upravo završavamo višegodišnji investicijski ciklus u HS-Produktu, pa smo odlučili dio naše osobne dobiti uložiti u dokapitalizaciju i spas Karlovačke banke. Imamo dvije tisuće zaposlenih u HS-Produktu i sve što smo do sada zarađivali ponovno smo ulagali u daljnji razvoj, nismo blokirali ni izvlačili novac, već su naša ulaganja bila na dobrobit zajednice. Već sam uložio novac i u razvoj lokalnih medija i u izgradnju bazena i wellness centra u Karlovcu i u tome ne računam na neku veliku zaradu, kao što ni u ovom poslu s Karlovačkom bankom ne očekujemo veliku dobit, niti nam je ona bila ključna u donošenju odluke o toj investiciji - dodao je Marko Vuković. No istakao je da iako je logično da će poslovanje HS-Produkta u velikoj mjeri preusmjeriti preko Karlovačke banke, na to neće prisiljavati zaposlenike, već će to biti njihov osobni izbor.

Karlovačku banku, po ocjeni Damira Dragičevića, u gubitašku kolotečinu uveli su loši i rizični plasmani temeljeni na lošim poslovnim odlukama, što je za posljedicu imalo usmjeravanje banke u nekretninsko poslovanje, generirano preuzimanjem založenih nekretnina dužnika uslijed nemogućnosti otplate kredita.

Time je imovina Kabe potkraj 2013. godine iznosila 1,561 milijardi kuna, a gubitak po osnovi pada tržišne vrijednosti preuzetih nekretnina u portfelju Kabe iznosio je 12,4 posto odnosno 220,5 milijuna kuna. Uslijed iscrpljenosti kapitala usklađenjima vrijednosti imovine banke, Kaba se našla i u limitu HNB-a za pojedinačne plasmane, čime je ona izgubila i svoj značaj potpore lokalnom gospodarstvu.

Jak i zdrav svježi kapital

Istovremeno, naglasio je Ivan Vrljić, usred prošlogodišnje afere s hapšenjem članova obitelji Šola, koji su rukovodili Kabom, zabilježen je čak porast od 1 posto u štednji građanskog sektora, što je njemu bio znak da u građanstvu još ima lojalnosti prema Kabi, ali da joj treba jak i zdrav svježi kapital, koji je očito i našao kod Žabčića i Vukovića.

Govoreći o daljnjim potezima, Ivan Žabčić još je prije Skupštine kazao da analize pokazuju da će nakon početnih aktivnosti sanacije sadašnjih slabosti i točaka neopravdanog rashoda, on i njegov partner Vuković morati naknadno dokapitalizirati Kabu s još 70-ak milijuna kuna, kako bi mogli pratiti poslovanje jačeg udjela gospodarskog sektora nego što je to sada.

Jedna od prvih i ključnih mjera uz već izvršenu dokapitalizaciju bit će što je moguće brže čišćenje portfelja Kabe od nekretnina, ali ne po svaku cijenu. Kako je naglasio Marko Vuković, još tijekom dubinskog screeninga poslovanja Kabe, uočeno je opterećenje portfelja nekretninama, i već su gotovo za sve njih, kazao je Vuković, pronađeni potencijalni kupci.

Modernizacija poslovanja

Što se tiče praktičnih i za građanstvo vidljivih poteza i promjena, rečeno je da će se i te kako poraditi na daljnjoj modernizaciji poslovanja Kabe. Istovremeno Žabčić i Vuković kažu da su svakodnevno s pozicije vlasnika HS-Produkta obasipani raznim upitima i ponudama raznih potencijalnih investitora i partnera, no da za sad, na temelju dostatnosti i vlastitog kapitala i dugoročno čvrstih izvoznih poslova HS-Produkta, ne razmatraju uvođenje nekih dodatnih ulagača i u Karlovačku banku.

- Želimo stvoriti jaku i zdravu, lako dostupnu banku kako za građanstvo koje je pokazalo impresivnu razinu lojalnosti, tako i za gospodarstvo koje vjerujem da ćemo privući brzinom obrade i uvjetima. Nije nam namjera, kao nekad, da se od Karlovačke banke stvori banka na nacionalnoj razini, već da ona bude čvrsta i na pomoć lokalnoj i regionalnoj zajednici, zaključio je Ivan Vrkić.

30. travanj 2024 01:17