Tržište kapitala
StoryEditor

Adris grupa zaposlenicima nudi vlasništvo u obliku radničkog dioničarstva

25. Svibanj 2015.

Adris grupa pokrenula je novi program stjecanja dionica koji će sadašnjem naraštaju zaposlenika omogućiti sudjelovanje u vlasništvu kompanije, program obuhvaća zaposlenike tvrtki u sastavu Adrisa, kojima će se nakon restrukturiranja pridružiti i zaposlenici Croatia osiguranja, priopćeno je u ponedjeljak iz Adris grupe

Za radničko dioničarstvo je, kako se doznaje iz Adrisa, na raspolaganju ukupno 3,85 posto vlastitih dionica Adris grupe, od čega 3,64 posto dionica s pravom glasa.

U Adris grupi ocjenjuju da je posrijedi koristan program za tvrtku, o čemu govore ne samo Adrisova iskustva nego i trendovi u Europskoj uniji, gdje je, kako se navodi u priopćenju, u usporedbi s 2012., u 2013. godini razina kapitala u vlasništvu zaposlenika porasla za više od 30 posto, a cijena dionica takvih kompanija porasla više od cijene dionica onih koje nemaju zaposlenike kao dioničare.

Vrijednost kompanija koje su uvele neki od oblika participacije zaposlenika raste 3-4 posto brže od ostalih, dok se uz participativni menadžment taj rast može ubrzati i za 10-15 posto, kažu u Adris grupi.

Trenutno je u tijeku anketa među radnicima o njihovom interesu za kupnju tih dionica. U Adrisu vjeruju u dobar interes, s obzirom na dobra iskustva zaposlenih s radničkim dioničarstvom tijekom privatizacije Tvornice duhana Rovinj.

12. travanj 2024 08:00