Tržište kapitala
StoryEditor

Dolar će tijekom godine preskočiti euro, a Fed zatezati monetarnu politiku

25. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Korekcija kretanja tečaja dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerojatnije završena. Prethodnog tjedna dolar je ponovno krenuo jačati u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute.

U odnosu na euro, američka je valuta u posljednjih desetak dana ojačala 5%, a trenutni tečaj eur/usd na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971. Na toj razini tečaj je posljednji put bio krajem travnja. U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao 2%, a u odnosu na švicarski franak 3,50%.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata jer kretanje vrijednosti energenata i plemenitih metala negativno je korelirano s kretanjem tečaja dolara. Kada dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi, cijena raste. Sukladno tome, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala 5% i trenutno iznosi 59,50 dolara po barelu, a cijena zlata je pala 2% i trenutno iznosi 1204 dolara po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na temelju osjetno bolje gospodarske situacije u SAD-u nego u ostalim razvijenim gospodarstvima. Zbog toga će američka centralna banka gotovo sigurno tijekom godine početi zatezati monetarnu politiku što će uzrokovati prelijevanje ogromne količine kapitala u SAD te zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar barem na kratko postati jači od eura.

Na nastavak jačanja dolara može utjecati i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može uznemiriti financijska tržišta. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta kao što su zlato, švicarski franak i američki dolar.

18. travanj 2024 22:36