Tržište kapitala
StoryEditor

Domaći ulagači mogli bi se ‘baciti‘ na Ingru

17. Rujan 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna, jer je na svjetskim tržištima splasnula euforija nakon labavljenja monetarne politike američkog Feda, a u fokusu ulagača mogla bi biti dionica Ingre, s obzirom da je Hanfa odobrila ponudu Đuro Đaković Holdinga za preuzimanje te građevinske kompanije.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 3 porast Crobexa. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,88 posto, na 1.716 bodova, najvišu razinu od 23. svibnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.720 bodova. Crobex10 skočio je, pak, 1,94 posto, na 937 bodova, najvišu razinu od 24. svibnja, kada je iznosio 945 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 42 milijuna kuna, što je otprilike 33 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Prošlotjedni rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje euforiji na svjetskim tržištima, nakon što je američki Fed u četvrtak najavio dugo očekivani treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, te poručio da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama sve do sredine 2015. godine.

Uz to, nakon što je nedavno Europska središnja banka najavila kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone, zabrinutost investitora oko dužničke krize dodatno je splasnula nakon odluke njemačkog ustavnog suda sredinom prošloga tjedna da Njemačka može ratificirati uspostavu mehanizma za stabilizaciju eurozone (ESM), što je jedna od ključnih mjera za ublažavanje dužničke krize.

„Te tri pozitivne vijesti poticajno su djelovale na svjetska tržišta, a očekuje se nastavak tog utjecaja i na početku ovoga tjedna. I na Zagrebačkoj je burzi prošli tjedan bio pozitivan, premda ne tolikim intenzitetom, kao na svjetskim tržištima. Crobex je porastao sedam dana zaredom, što već dugo vremena nije zabilježeno“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U fokusu ulagača i danas će, smatra, biti kretanja na svjetskim tržištima, gdje je splasnula euforija od prošloga tjedna. Na azijskim se burzama jutros trgovalo mirno, dok su na europskim tržištima cijene dionica blago pale.

Od domaćih izdanja pažnju ulagača mogle bi privući dionice Ingre i Đure Đakovića, s obzirom da je u petak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila Đuri Đaković Holdingu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, a cijena koju se Đaković obvezuje platiti iznosi 6 kuna po dionici.

Obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre, njih 13.545.200, nominalnog pojedinačnog iznosa od 20 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Ingre.

Slavonskobrodski holding uvjetovao je dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.  U petak je pred kraj trgovanja Zagrebačka burza obustavila trgovanje tim dionicama, a do obustave je cijena dionice Ingre porasla 0,96 posto, na 5,24 kune, a dionice Đakovića za 1,92 posto, na 71,50 kuna.

26. travanj 2024 05:57