Tržište kapitala
StoryEditor

Hrvatska na meti private equity fondova

05. Ožujak 2012.

Hrvatske kompanije u 2012. mogu računati na povećano zanimanje europskih private equity fondova, posebno ako su iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora.

Pokazalo je to veliko istraživanje "Europski private equity fondovi u 2012." koje je proveo Roland Berger, izvijestili su iz zagrebačkog ureda te konzultantske tvrtke .U istraživanju koje se provodi treću godinu za redom sudjelovalo je 800 profesionalaca iz europskih otvorenih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity).Pritom njih 73 posto očekuje stagnaciju ili pad broja transakcija, a većina ih smatra kako će se opće gospodarsko stanje pogoršati.

Rast aktivnosti fondova očekuje se samo u Skandinaviji te srednjoj i istočnoj Europi, uključivši i Hrvatsku, po stopi od jedan posto.

-Statistički gledano, idealan profil hrvatske mete private equity fondova po našem istraživanju bila bi kompanija u vrijednosti od 50 do 100 milijuna eura, izdvojena iz većeg sustava ili u vlasništvu obitelji koja je spremna prodati većinski udjel, ocjenjuje Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera.Napominje kako su najzanimljivije tvrtke iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora, potom maloprodaje i proizvodnje robe široke potrošnje ili pak pružatelji logističkih i poslovnih usluga, uz sektore energetike i komunalnih usluga.U Europi se, nakon dvije godine oporavka, ove godine predviđa pad aktivnosti private equity fondova, najviše zbog neizvjesne gospodarske situacije i poteškoća s refinanciranjem.Sudionici istraživanja najveći rast aktivnosti fondova predviđaju Poljskoj, od četiri posto.Istodobno na njihovim glavnim tržištima, u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, očekuju pad od dva odnosno tri posto.

Najveći pad, pokazalo je istraživanje, dogodit će se u Grčkoj, od 10 posto, kao i na drugim tržištima s izraženim problemom povjerenja financijskog tržišta, Italiji i Španjolskoj, od sedam posto. Većina fondovskih profesionalaca očekuje kako će se ubuduće više baviti razvijanjem postojećeg portfelja, a manje prodajom ili akvizicijama tvrtki.Čak 94 posto ih misli kako će aktivno upravljanje tvrtkama u portfelju biti sve važnije, a tek 15 posto najavljuje nastavak rada na prikupljanju sredstava i novim investicijama.

Dvije trećine ispitanika procjenjuje kako će konkurencija u privlačenju kapitala jačati, a više od polovice kako dosadašnji poslovni model u sektoru private equity treba mijenjati.

05. svibanj 2024 03:10