Tržište kapitala
StoryEditor

Mogući smanjeni urod sojinog zrna u Argentini bi mogao potaknuti porast cijena

13. Siječanj 2017.

Ovotjedno izvješće započinjem sa ribljim brašnom. Kina se probudila i bukirala između 300 000 mt i 340 000 mt peruanskog ribljeg brašna. U slučaju da cijela količina bude realizirana na tržištu će ostati koja slobodna tona.

Trenutačno do ispunjenja peruanske kvote nedostaje cca.500 000 mt ribe no sa dosadašnjim tempom ulova izgledno je da će ovoga puta kvota biti i ispunjena! Trenutačno nije za očekivati bilo kakav pad cijena radi posla sa Kinom i mogućeg manjka robe na tržištu.

U većini zemalja je prošli tjedan bio skraćen i radilo se samo 4 dana zbog Nove godine no unatoč tome "uzbuđenja" na tržištu nije nedostajalo.

Najveće iznenađenje je izazvao USDA izvještaj u kojem je stornirano skoro 900 000 mt sojinog zrna koje je trebalo biti izvezeno. Tržište je automatski reagiralo i cijene su u petak pale 6,5$/t. Istovremeno cijena sojine sačme je paralelno pala 5 $/t.

Mogući smanjeni urod sojinog zrna u Argentini bi mogao potaknuti porast cijena no dobri vremenski uvjeti u Brazilu su uspjeli stabilizirati tržište i održati cijene na istom nivou. Ukoliko u Brazilu ne padne dovoljno kiše za očekivati je porast cijene na svjetskim tržištima.

Tržište kukuruza je stagniralo , američki farmeri nisu bili voljni sklapati ugovore. No istovremeno početak ove godine je mnogo "snažniji" od početka prošle. Trenutačno ne postoje informacije koje bi nam ukazale kamo će se kretati cijene kukuruza u narednom periodu.

>>>Hoće li čvrste cijene biti na snazi kada i Brazil krene sa otpremom svoje robe?

23. travanj 2024 19:43