Tržište kapitala
StoryEditor

OTP banka širi poslovanje u Srbiji

07. Kolovoz 2017.

Narodna banka Grčke potpisala je ugovor s OTP bankom Srbija o prodaji svog 100-postotnog udjela u Vojvođanskoj banci. Transakcija uključuje druge operacije u Srbiji u vlasništvu Narodne banke Grčke. Ovom će transakcijom OTP banka Srbija postati sedma banka po veličini na tržištu te zemlje.

Predstavnici Narodne banke Grčke (NBG) i OTP banke Srbije potpisali su ugovor o prodaji Vojvođanske banke, NBG Leasinga i drugih operacija Narodne banke Grčke u Srbiji. Transakcija kojom se stječe Vojvođanska banka I NBG Leaaing je ovim ugovorom vrijedna 125 milijuna eura.

>>>OTP banka je prva banka u Hrvatskoj s vlastitom energijom iz solarnih elektrana

Ovom akvizicijom tržišni udjel OTP banke Srbija porast će na 5,7 posto te će time ona postati sedma najveća banka na lokalnom tržištu.

- Tijekom proteklih godina, OTP banka Srbija ostvarivala je kontinuirani rast pa očekujemo da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i nakon ove akvizicije, rekao je zamjenik predsjednika Uprave mađarske OTP banke LászlóWolf.

- Naš je strateški cilj povećati tržišne udjele u zemljama u kojima smo prisutni. Nakon akvizicija u Hrvatskoj i Rumunjskoj, ovo je treća akvizicija na koju smo se odlučili u proteklim mjesecima. Bez obzira na to, i dalje ćemo pažljivo pratiti mogućnosti za akvizicije, jer smo posvećeni osnaživanju naše prisutnosti u regiji. Financijsko zatvaranje transakcije uslijedit će nakon dobivanja svih potrebnih regulatornih suglasnosti, što očekujemo do kraja ove godine, dodao je LászlóWolf.

- Ova će akvizicija nastaviti jačati prisutnost OTP banke u Srbiji i pomoći u osiguravanju dugoročne bančine profitabilnosti, rekao je Predrag Mihajlović, predsjednik Uprave OTP banke Srbija.

- Nadamo se da će više od milijun građana koji koriste usluge Vojvođanske banke biti zadovoljni kvalitetnom ponudom proizvoda i usluga OTP grupe, dodao je predsjednik Uprave OTP banke Srbija.

S tržišnim udjelom od 4,2 posto prema rezultatu s kraja 2016., Vojvođanska banka je deveta banka po veličini u Srbiji, sa značajnom bazom klijenata u maloprodajnom segmentu, kao i aktivnom ulogom u korporativnom segmentu, što je čini univerzalnom bankom.

>>>Najbogatiji Mađar zainteresiran za Belje, Todorićevu vilu u Medveji

U 2016. su Vojvođanska banka i ostale operacije kojesu predmet ove transakcije konsolidirano bilježili imovinu od 1,173 milijuna eura te bruto kredite građanima u vrijednosti od 810 milijuna eura. U posljednje dvije godine banka je ostvarila povrat na kapital od 1,9 odnosno 2,3 posto, a trenutno ima 1.405 zaposlenika te mrežu od 105 poslovnica i 138 bankomata.

Za klijente Vojvođanske banke poslovanje s bankom ostaje nepromijenjeno; financijsko zatvaranje ugovora očekuje se do kraja 2017. OTP banka Srbija i Vojvođanska banka uložit će svaki napor da osiguraju brzu integraciju ovih dvaju financijskih institucija.

20. travanj 2024 04:50