Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu Ericsson NT zbog ex dividend daya

14. Svibanj 2012.

Nakon što je prošloga tjedna potonuo ispod 1.800 bodova, Crobex indeks Zagrebačke burze danas bi mogao stagnirati.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 2,43 posto, na 1.783 boda, najnižu razinu od 7. ožujka, kada je iznosio 1.772 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, 1,87 posto, na 982 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 60,97 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i prethodnoga tjedna.

- U svih pet trgovinskih dana protekloga tjedna Crobex je zabilježio pad, potonuvši ponovno ispod psihološke granice od 1.800 bodova, i to po prvi puta od 13. ožujka ove godine. Posljedica je to negativnog pritiska s inozemnih tržišta i nedostatka domaćih korporativnih i makroekonomskih vijesti, dok priče o privatizaciji ionako još nisu aktualne“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.Većina prometa, 15,8 milijuna kuna, ostvarena je dionicom HT-a, koja je pojeftinila za 2,26 posto, na 201,50 kuna. U petak je dotaknula 201 kunu, što je njezina najniža razina od 15. prosinca 2008. godine, kada je na zatvaranju iznosila 195 kuna. Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog političke nesigurnosti u eurozoni, nakon izbora u Grčkoj i Francuskoj, te usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.Na Wall Streetu je Dow Jones indeks pao 1,7 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,1, a Nasdaq indeks 0,8 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,42, a pariški CAC 1,02 posto. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,27 posto.- Smjernice investitorima ovoga će tjedna dati dijelovi zapisnika s nedavno održane sjednice Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, koji bi trebali biti objavljeni u srijedu. Također, pratit će se situacija u Grčkoj - navodi Perić. Jutros se na azijskim i europskim burzama trguje nesigurno zbog zabrinutosti u vezi europske dužničke krize. Naime, u Grčkoj ni tjedan dana nakon izbora nije formirana nova vlada. Danas se nastavljaju pregovori o vladi, a sadašnja politička blokada mora se prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

- Na domaćem tržištu investitori će pratiti zbivanja, a najvažnijih inozemnim burzama, a zbog negativnog raspoloženja i niskog obujma trgovanja ne očekujem oporavak Crobexa. Tržište bi danas moglo stagnirati, a u najvećem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Ericssona Nikole Tesle zbog približavanja ex dividend daya, 25. svibnja -zaključuje Perić.

03. svibanj 2024 15:17