Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu ulagača Ingra i Đuro Đaković

23. Listopad 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija indeksa uoči početka sezone objave financijskih izvješća kompanija, dok bi u većem fokusu investitora mogle biti dionice Ingre i Đure Đakovića zbog neuspjele ponude za preuzimanje Ingre.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad. Crobex indeks spustio se jučer 0,52 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,83 posto, na 981 bod. Redovni promet iznosio je 9,9 milijuna kuna, što je otprilike 3,3 milijuna više nego u petak.

- Na domaćem tržištu danas očekujem stagnaciju Crobexa, uoči početka sezone objava financijskih izvješća domaćih kompanija. U većem fokusu investitora mogle bi biti dionice Ingre i Đure Đakovića zbog neuspjele ponude za preuzimanje Ingre. Očekujemo i objavu poslovnih rezultata Luke Rijeka, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Predstavnici Luke Rijeka na današnjoj konferenciji za novinare izvijestit će o fizičkim i financijskim pokazateljima poslovanja riječke luke u prvih devet mjeseci ove godine, kao i o novim obalnim dizalicama te razvojnom projektu na Terminalu Škrljevo.

Jučer je, pak, Središnje klirinško depozitarno društvo objavilo da dobrovoljna ponuda Đuro Đaković Holdinga za preuzimanje Ingre nije uspjela, jer u ponudi nije prikupljeno 95 posto dionica, što je prag uspješnosti koji je Đaković uvjetovao, već ih je pohranjeno svega 23,56 posto. Zbog toga je Zagrebačka burza jučer u 15,30 sati obustavila trgovanje dionicama tih tvrtki do kraja trgovanja.

Dionicom Ingre do tada je bilo ostvareno oko 228 tisuća kuna prometa, a cijena im je ostala nepromijenjena, na 4,26 kuna. Dionica Đuro Đaković Holdinga poskupila je, pak, za 1,71 posto, na 73,17 kuna, ali uz promet od samo 36 tisuća kuna.

- Pitanje je hoće li ta vijest imati značajniji utjecaj na cijene tih dionica, s obzirom da su investitori očekivali neuspjeh ponude za preuzimanje zbog visoko uvjetovanog praga uspješnosti, navodi Franin.

Kako dodaje, danas će biti objavljen podatak o stopi nezaposlenosti, no ne očekuje se da će imati značajniji utjecaj na trgovanje. Poticaji domaćem tržištu ne stižu ni iz svijeta. Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer poslovna izvješća pokazuju da su zarade kompanija nešto veće nego što se očekivalo, dok su prihodi manji zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones indeks ojačao je 0,02 posto, dok je S&P 500 porastao 0,04, a Nasdaq indeks 0,38 posto. Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, kao i na europskim tržištima, jer usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava ostavlja traga na prihodima kompanija, koje zbog toga smanjuju i procjene daljnjih poslovnih rezultata.

- Na europskim burzama očekuje se pozitivno trgovanje, zbog prelijevanja pozitivnog raspoloženja s Wall Streeta nakon objave dobrih rezultata poslovanja kompanija. Ipak, svaki rast indeksa bit će ograničen zbog jačanja zabrinutosti zbog španjolske dužničke krize, zaključuje Franin.

16. travanj 2024 15:43