Aktualno
StoryEditor

U Državno sudbeno vijeće izabrano sedmero sudaca i dva profesora prava

02. Veljača 2019.

Suci Vrhovnog suda, visokih sudova, županijskih sudova te prvostupanjskih sudova u četvrtak su birali sedam novih članova Državnog sudbenog vijeća iz sudačkih redova. Dan ranije svoja dva predstavnika birali su profesori prava, a preostala dva člana iz redova saborskih zastupnika izabrana su u DSV krajem 2016., pa ostaju u tom tijelu do pred kraj 2020.

Službeni rezultati izbora još nisu objavljeni, i očekuju se u ponedjeljak. No, Jutarnji list u subotu je objavio rezultate izbora prema neslužbenim izvorima.

U DSV je izabrano dvoje sudaca Vrhovnog suda - Darko Milković i Gordana Jalšovečki. Iz županijskih sudova, koji daju tri člana, izabrani su Neven Cambj (Split), Lidija Viđak (Zagreb) i Antun Dominko (Bjelovar). Predstavnik općinskih sudova u DSV-u bit će Gordan Goluža, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a Mirta Matić s Visokog trgovačkog suda izabrana je iz redova specijaliziranih sudova (upravnog, trgovačkog i Visokog prekršajnog).

Sveučilišne profesore prava u DSV-u, prema pisanju Jutarnjeg, predstavljat će dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha i profesor osječkog Pravnog fakulteta Mario Vinković.

Od devetero članova DSV-a drugi mandat dobili su Cambj i Gliha. Uz njih, tu su još  dvojica ‘starosjedilaca‘ iz redova saborskih zastupnika - Orsat Miljenić iz SDP-a i Željko Lacković s Bandićeve liste.

Što se tiče službene potvrde rezultata, Povjerenstvo za izbor članova DSV-a utvrđuje rezultate glasovanja i donijeti odluku kojom će objaviti imena i prezimena kandidata koji su izabrani.

- Ta će odluka biti objavljena na web stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske - odgovorila je na Liderov upit predsjednica Povjerenstva Mirjana Magud.

DSV će u novom sazivu raditi od 3. ožujka, kad ističe mandat devetorici članova iz redova sudaca i profesora prava.

 

24. travanj 2024 12:13