Aktualno
StoryEditor

U idućim tjednima možemo očekivati pad cijena naftnih derivata

29. Svibanj 2018.

Litra eurodizela preskočila je psihološku granicu od 10 kuna po litri. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre ove vrste goriva kreće se od 9,99 do 10,03. Zanimljivo je inače kako su neke kompanije podigle cijenu tik do 10 kuna, ali će u idućim danima i oni podići tu vrijednost.

Litra eurodizela prvi je puta od listopada 2014. godine premašila granicu od 10 kuna po litri (sada se prodaje po 10,03 kune). S obzirom na to da se gotovo sav transport ‘temelji‘ na ovoj vrsti goriva, pitanje je koliko će poduzetnici još izdržati ovaj pritisak visokih cijena i troškova prijevoza.

>>> Wall Street pod pritiskom oštrog pada cijena nafte

No, taj pritisak bi mogao popustiti. Naime, Rusija i Saudijska Arabija najavile su moguće povećanje svojih izvoza. Time su ublažene napetosti na tržištu zbog mogućih poremećaja u opskrbi uslijed uvođenja sankcija Iranu te značajnog pada proizvodnje u Venezueli. Zato su i cijene barela na svjetskim tržištima drastično pale. Prošloga tjedna bile su nadomak 80 dolara po barelu, a sada već iznose 76 dolara s velikom tendencijom daljnjeg pada.

No, to se još nije odrazilo na takozvanu Mediteransku burzu s koje naše naftne kompanije ‘uzimaju‘cijene. Ako je vjerovati da će i Mediteran slijediti trend barela, moglo bi se u idućim tjednima očekivati spuštanje cijene naftnih derivata. No, kako to inače biva, kada je trend u svijetu opadajući, cijene puno sporije padaju nego što je to u slučaju kada svjetska tržišta rastu.

Spomenimo kako je poskupila i litra eurosupera 95 i sada se prodaje po cijeni od 10,48 kuna.

02. svibanj 2024 15:03