Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: 3. maj prijeti da povuče u propast Uljanik i cijelu brodogradnju

11. Listopad 2017.

Pola milijarde kuna vrijedna pozajmica koju je Brodogradilište 3. maj isplatilo povezanim društvima unutar Uljanik grupe dignula je buru na riječkim i pulskim navozima i nekoliko mjeseci prije završetka restrukturiranja uzburkala duhove i u ostatku brodograđevne industrije. Pozajmice između sestrinskih tvrtki odnosno tvrtki kćeri i matica uobičajena su poslovna praksa, no dok riječki škver posluje u nategnutom plusu s pomoću državnih potpora, gradi brodove zahvaljujući državnim jamstvima te duguje dobavljačima, taj zajam otvara i neka pitanja.

Brodogradilište 3. maj pozajmilo je pola milijarde kuna vlasniku – Uljaniku, a gradi brodove državnim jamstvima i duguje dobavljačima... Potpore ga drže u nategnutom plusu, ali staju s krajem godine, pa bi lanac mogao puknuti.

Bilance riječkoga brodogradilišta i s njim povezanih društava iščitavaju i drugi u industriji koji su za ovu priliku poželjeli ostati anonimni. Strahuju da bi 3. maj bez potpora mogao krahirati i za sobom u propast povući Uljanik te poljuljati cijelu brodogradnju, ovisnu o državnim jamstvima. Naši sugovornici upozoravaju kako bi iznimno opasna situacija mogla nastupiti uspostavi li se da je 3. maj dio potpora nelegalno pozajmio svojem vlasniku koji ga do kraja godine treba restrukturirati, a zbog čega bi Europska komisija od Hrvatske mogla zatražiti da naloži brodogradilištu povrat svih potpora.

Detaljnije o opasnoj situaciji u sferi brodogradilišta i mnogim drugim aktualnim temama iz svijeta biznisa pročitajte u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

27. travanj 2024 15:26