Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte što kažu poduzetnici o novim poreznim promjenama

01. Kolovoz 2019.

Novi broj Lidera koji dolazi s prvim danom kolovoza donosi pregršt zanimljivih tema, razgovora i priča. Glavna tema ovog ljetnog broja su disruptori o kojima piše Željka Laslavić. Dolaskom 5G mreže, stižu i novi konkurenti na tržište, a kakvi će oni biti teško je predvidjeti, ali jedno je sigurno – nijedan sektor neće biti pošteđen, a prvi na udaru bit će financijska industrija i zdravstvo.

AKTUALNO Poduzetnici o porezima: Ne igrajte se s PDV-om, omogućite znatno veći rast plaća!

Osim onih u turizmu, poduzetnici iz svih ostalih sektora ostali su prilično razočarani najavljenim poreznim promjenama. Suština njihovih primjedbi svodi se na to da je i ovaj put izostalo radikalnije smanjivanje opterećenja na plaće. Kažu kako su ovo samo kozmetičke, birokratske, reaktivne i panične mjere pod pritiskom lobija koje ne rješavaju prave probleme te su bez vizije. Kakve još prigovore imaju poduzetnici otkriva Edis Felić.

EKONOMISTI Međunarodno uspješni znanstvenici u Hrvatskoj ne bi mogli biti ni docenti

Postdoktorand na Princentonu, vlasnik doktorata s Oxforda te profesor na madridskom Universidad Carlos III objašnjavaju zašto nemaju želje za trajnim povratkom u domovinu i kako svojim istraživanjima ipak znatno pridonose hrvatskom društvu i ekonomiji. S naša tri mlada, ali uspješna ekonomista Dejanom Kovačom, Vukom Vukovićem i Leonardom Kukićem razgovarao je novinar Vanja Figenwald.

INTERVJU Domagoj Ilija Cerovac, glavni izvršni direktor CTBA grupe

Građevinska tvrtka CTBA (Construction, Technology, Business, Architecture), koju je osnovao IT stručnjak Mario Lozančić, lani je u Hrvatskoj ostvarila prihod od 6,8 milijuna kuna i dobit od 13 tisuća kuna. No to nije povod ovog razgovora. Povod je taj što Domagoj Ilija Cerovac u Dohi i Dubaiju ima registrirano nekoliko tvrtki koje zarađuju mnogo više i činjenica da na Bliskom istoku nema ozbiljnije hrvatske građevinske tvrtke od CTBA. Razgovor s glavnim izvršnim direktorom tvrtke donosi Edis Felić.

TEHNOPOLIS Opasnost iz mora

Podmornice obogaćene nuklearnim naoružanjem sposobnim izazvati tsunamije i potopiti cijele kontinente mirno plove morima ako je suditi prema hvalisanju vojski Australije, Indije, Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država… Tehnologija im je omogućila da budu posve neprimjetne, a da postanu još ubojitije, pobrinut će se razvoj kvantnog računalstva. Što je kvantno računalstvo i kako se koristi u vojne ili kako vole reći istraživačke svrhe saznaje Valentina Starčević.

LJETNI LIDER PLUS Kompilacija članaka iz rubrike Poslovna znanja

Mnogi čitatelji Lidera naknadno se sjete nekog zanimljivog teksta koji su pročitali, ali više ga ne mogu naći. Druga je mogućnost da u žrvnju svakodnevnih obveza ne stignu pročitati tekst iako su to planirali, a kad nađu vremena, taj Lider već je netragom nestao s radnog stola. Zbog takvih situacija odlučili smo tijekom ljeta ponuditi ‘the best off’, podsjetnik na najzanimljivije, najintrigantnije ili ekskluzivne tekstove objavljene u proteklih godinu dana, od ljeta do ljeta. U ovom broju čitajte izbor tekstova iz rubrike Poslovna znanja.

Što još donosi novi broj potražite u tiskanom ali i digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider

23. travanj 2024 07:07