Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera - koji srbijanski biznismeni žele investirati u Hrvatskoj, počinje li novo doba za Kraš, kako je tekao Repslyjev uspon na američko tržište...

26. Rujan 2019.
Novi broj Lidera

Srbijanski predsjednik Vučić nije 'u ljubavi' sa starom gardom biznismena, koje upadljivo ignorira. Zato su oni primorani kapital investirati izvan granica svoje zemlje, a Hrvatska im se čini kao primamljivo investicijsko odredište. Osim Šaranovića, koji kupuje Kraševe dionice, Liderov je beogradski suradnik, Miša Brkić, otkrio još sedam srbijanskih biznismena za koje se može očekivati da će svoj golemi investicijski potencijal pokušati realizirati i u Hrvatskoj. Koji su to biznismeni otkrijte u Temi tjedna

AKTUALNO - Bitka za Kraš

Kako čujemo od dobrih poznavatelja prilika, s ulaskom Nebojše Šaranovića u vlasničku strukturu definitivno počinje novo doba za Kraš. Ili da budemo precizniji, za njegove suvlasnike. Ostaje pitanje hoće li se preostali dioničari koji nisu ni u jednom bloku prilagoditi novoj situaciji i prodati svoje dionice ili će slijediti stajalište KrašESOP-a da dionice ne treba prodavati srbijanskom biznismenu. Tko to tamo prodaje dionice otkriva Edis Felić.

INTERVJU - Marko Kovač, suosnivač Repslyja

U nešto više od deset godina tvrtka Repsly prešla je put od kafića na zagrebačkoj Trešnjevci do jedne od pet tisuća najbrže rastućih privatnih tvrtki u Sjedinjenim Državama. Njezinim proizvodom, softverom za praćenje terenske prodaje, koriste se kompanije u osamdeset zemalja. U međuvremenu je privukla milijune dolara investicija, većinom od američkih ulagača, zbog čega se sjedište tvrtke danas nalazi u Bostonu. O tome kako je tekao Repslyjev uspon i izlazak na američko tržište, kao i o budućim planovima, stanju na hrvatskoj startup-sceni i mnogim drugim temama Vedran Harča razgovarao je s Markom Kovačem, suosnivačem i donedavnim glavnim izvršnim direktorom tvrtke.

TRENDOVI - Moćnici 'par exellence'

Ponajprije računovođe sa zadatkom savijanja matematike prema volji svojih šefova, prerasli su u 'de facto' najvažnije faktore ekonomske politike i na nacionalnoj razini i na razini cijele Europske unije. Diskretni uspon ministara financija u vrh ekonomske politike popratio je Vanja Figenwald.

PODUZETNICI - Domagoj i Hrvoje Boljar: Nakon dva poduzetnička pokušaja uspjeli s trećim – ekotenisicama

Tražeći alternativu koži i plastici, braća Boljar osmislila su brend Miret, ekološki održivu obuću. Napravljena od konoplje, lana, recikliranih jutenih vreća za kavu, vune, pamuka i kaučuka prema jedinstvenoj tehnologiji, posebna je u svijetu, pa nije čudo što osvaja tržište Europske unije i širi se dalje. O trećoj sreći u poduzetničkim vodama braće Boljar piše Kata Pranić.

TEHNOPOLIS - Proteze za mozak pročitat će vam misli

Neuronska sučelja i moždani umeci koji bi nam trebali omogućiti da upravljamo svojim mislima, ali i da drugi mogu doznati o čemu razmišljamo, razvijaju se naveliko diljem svijeta. Facebook je samo jedan od teholoških divova koji na tome vrijedno rade. Radi se i u Hrvatskoj, ali skromno i veoma sramežljivo. O ovom uvodu u telepatiju piše Aleksandar Tešić.

Što još donosi novi broj potražite u srijedu u digitalnom i od četvrtka u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

 

23. travanj 2024 16:57