Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Najmoćniji mađarski poduzetnik o OTP banci, Ini i kupnji Agrokorovih tvrtki

18. Siječanj 2018.

Za novi broj Lidera novinar Sergej Abramov u ekskluzivnom intervjuu razgovarao je s predsjednikom Uprave OTP grupe o poslovanju i interesima u Hrvatskoj koji ističe da je OTP Banka zauzela 11 posto bankarskog tržišta u Hrvatskoj, te sada čekaju nove prilike za akvizicije.

Dokapitalizacija - Hrvatskim tvrtkama hitno treba 120 milijardi kuna svježega kapitala

Tin Bašić otkriva da čak tisuću malih, srednjih i velikih tvrtki radi pod prijetnjom stečaja jer imaju negativni kapital, ukupno 24,5 milijardi kuna. Toliko im treba za golo preživljavanje. A potkapitalizirano je cijelo gospodarstvo, koje vapi za čak 120 milijardi kuna svježega kapitala potrebnoga za normalan razvoj.

OSPORENE TRAŽBINE - Nepoznati graditelj iz Zagreba ruši međusobna jamstva Agrokorovih tvrtki

Tvrtka Feniks Radnička Kristiana Župana uspjela je osporiti čak 38,8 milijardi kuna jamstava koja su tvrtke iz Agrokorova sustava i Franck davali Konzumu. To je tek jedna od brojnih nepoznanica u zauzimanju pozicija vjerovnika za što veći utjecaj u nagodbi, pišu Matilda Bačelić, Tin Bašić i Željka Laslavić.

Sve tajne rasta hrvatskog izvoza

Lani je izvoz rastao prema stopi od blizu 15 posto, što je iznenadilo većinu prognostičara. Manuela Tašler otkriva da su analitičari su skloni to tumačiti rastom potražnje i još više rastom cijena na globalnom tržištu, no zaboravljaju najvažniji podatak – u pet godina utrostručen je broj izvoznika.

>>>Novi broj Lidera – Dokapitalizacija: Hrvatske tvrtke hitno trebaju 120 milijardi kuna svježeg kapitala

BUSINESS INTELLIGENCE -  Manje od četvrtine najvećih hrvatskih tvrtki sustavno prati tržišta

S pomoću važnog alata za prikupljanje podataka iz poslovne okoline – sustava business intelligence ili, kraće, BI, gotovo svi moćni globalni konkurenti donose svoje poslovne odluke. Dio aktera iz domaćeg poslovnog svijeta BI i dalje poistovjećuje s nelegalnim aktivnostima, piše Edis Felić.

NOVI ŠOPING Slovenci na rasprodajama u Hrvatskoj, Hrvati u Sloveniji

Uza studioznu pripremu, analizu kataloga i diskontnih cijena, prekogranični lovci na akcije kupnjom u susjednoj zemljiuspijevaju na stotinjak potrošenih eura uštedjeti, brat bratu, do stotinjak kuna.  Aleksandar Tešić otkriva da se Slovenci u Lijepu Našu dolaze jeftinije odjenuti, a Hrvati u Deželu odlaze i zbog vrtoglavice i radi kontracepcije.

Marijana Puljak: U SDP-ov minimalac na 60 posto prosječne plaće je populizam

U povodu nagađanja o formiranju Amsterdamske skupine i okupljanja snaga stranaka Pametno, Istarskoga demokratskog sabora (IDS) i Građansko-liberalnoga saveza (GLAS), predsjednica stranke Pametno, u intervjuu za Lider govori o realizaciji suradnje tih stranaka i budućim političkim potezima. S Puljak su razgovarali Ana Gavranić i Goran Litvan.

Pročitajte i o tome treba li uključiti menadžera u vlasništvo ili ne, o aferi Svjetske banke i potencijalnim nasljednicima Warrena Buffeta.

Ove i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

25. travanj 2024 04:18