Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte kako monetizirati startup

16. Veljača 2023.
Lider i Gospodarenje otpadom 907

Prelazak s inovativne, disruptivne ideje na poslovanje koje donosi dobit sveti je gral svakog ‘startupa‘, zapreka koju malobrojni uspiju preskočiti (uvriježena je mudrost da to pođe za rukom svakom desetom).  Investitori su toga svjesni, pa obično imaju nešto više razumijevanja nego u drugim slučajevima, ali i njihovo strpljenje ima granice. Poznato je da otprilike devet od deset startupova zapne u nekoj od  faza razvoja i jednostavno ne uspije. Razloga za to je pregršt, ali upravo je pronalazak pravog načina monetizacije startupa jedna od ključnih odrednica njegova uspjeha. Pojednostavnjeno rečeno, monetizacija je proces stvaranja prihoda od proizvoda ili usluge koju startup nudi svojim kupcima, a kako monetizirati startup saznala je Donatella Pauković u ovotjednoj temi tjedna.

Kakva su vremena došla! Još u nedavnoj prošlosti, kad bi recesija zakucala na vrata, najviše su strahovali radnici da ne ostanu bez posla. Danas, kad mogućnost recesije i dalje visi u zraku, poslodavci strahuju da neće imati koga zaposliti. Naoko fenomen koji se protivi konvencionalnoj ekonomskoj logici, otpornost tržišta rada unatoč tomu što ekonomije klize u recesiju, rezultat je nekoliko različitih faktora koji idu u korist čuvanja radnih mjesta, pa i povećanog zapošljavanja. O tržištu rada piše Manuela Tašler.

Najava prodaje infrastrukture United Grupe (UG), u čijem je vlasništvu, među ostalim, telekomunikacijski operator Telemach, otvorila je u javnosti brojna pitanja i zaključke, uključujući i teoriju da se kompanija preinvestirala i da zbog velikih dugovanja (koja su mediji procijenili na vrtoglavih 4,1 milijardu eura) prodaje Telemach. Iz kompanije su tu informaciju demantirali, ističući da se Telemach ne prodaje, ali da, prema uzoru na sve globalne operatore, njegova infrastruktura, konkretno telekomunikacijski tornjevi, ide u prodaju te je za transakciju angažiran Goldman Sachs. Već je osnovana posebna kompanija United Towers, za čijeg je direktora u Hrvatskoj imenovan Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije i nekadašnji član Uprave A1. Na web-stranicama United Grupe Ježina se ističe kao jedan od ključnih menadžera. O najvećem regionalnom izazivaču piše Željka Laslavić.

Nestašica lijekova nikada ne zvuči dobro, a situacija posebno zabrinjava kad na tržištu nedostaje generičkih lijekova, koji su osovina svakog europskog zdravstvenog sustava. Njih trošimo najviše, a oni su najjeftiniji, i za proizvođače je upravo takva cijena neodrživa. Ana Gongola, direktorica Sandoza Hrvatska kaže da generički lijekovi ne smiju biti jeftiniji od paketa guma za žvakanje, a s njom je razgovarala Ksenija Puškarić.

Do kraja prošlog tjedna 4302 tvrtke podnijele su financijske izvještaje o poslovanju u 2022. Među njima je čak 4196 mikrotvrtki, s prihodom manjim od dva milijuna eura; još je 70 malih, s prihodom ispod deset milijuna eura, 27 srednjih, i devet velikih (iznad 50 milijuna eura prihoda). U ovoj prvoj analizi promatrali smo samo 36 srednjih i velikih tvrtki, odnosno 32 koje su podnijele izvještaje za svih 12 mjeseci. Najvećim tvrtkama, mahom u stranom vlasništvu, koje su među prvima podnijele izvještaje za poslovanje u dijelu 2022. godine, prihodi su impozantno porasli, ali iskazale su sramežljiv rast dobiti. Broj zaposlenih porastao je pak za 8,1 posto, prije svega zbog rasta broja trgovaca.  O rezultatima poslovanja u 2022. piše Goran Litvan.

Uz novi broj stiže i poseban prilog ‘Gospodarenje otpadom‘.

30. travanj 2024 04:41