Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte tko nam kroji zakone i hoće li AI uništiti i vaš biznis

19. Siječanj 2023.

Netflixu su trebale tri i pol godine da stekne milijun pretplatnika, Twitteru dvije godine, TikToku godinu dana, Facebooku 10 mjeseci, a Instagramu je trebalo tek 75 dana da stekne prvi milijun korisnika. ChatGPT-3 imao je milijun aktivnih korisnika pet dana nakon službenog lansiranja u javnost. Mogućnosti jezičnog alata pogonjenog umjetnom inteligencijom o kojem svi bruje posljednjih tjedana tolike su da ovaj put poslovna zajednica ima razloga za zabrinutost. Sada je sasvim sigurno da je ostvaren pomak u funkcioniranju umjetne inteligencije koji će imati dalekosežan i dubok utjecaj na način kako poslujemo, ali i živimo. U ironičnom obratu sudbine, na udaru bi prvi mogli biti ‘bijeli ovratnici‘, a ne ‘plavi‘, kako je dosad glasila uvriježena mudrost. Hoće li ChatGPT srušiti i vaš biznis, saznala je u temi tjedna Ksenija Puškarić.

Zakoni su poput kobasica: bolje je ne vidjeti kako se izrađuju – reče davno Otto von Bismarck. Nema sumnje da je imao pravo. No u ovo ‘novo normalno‘ doba njegova nas tvrdnja uopće ne treba zabrinjavati. Zakoni se, naime, ionako ne izrađuju kod kuće. Uglavnom se miješaju i začinjavaju –u Bruxellesu! Pregled donesenih zakona u prošloj godini sugerira da se zakonodavstvo u Hrvatskoj svelo na izravno ili neizravno provođenje zahtjeva i normi iz Europske unije. Zagrebe li se ispod površine uvjerljive većine ‘domaćih‘ zakona, naći će se nekakvo usklađivanje sa željama EU ili inspiracija s izvorom u EU, stoga je nejasno gdje završava EU, a počinje Hrvatska. Zašto dvije trećine zakona stiže iz Europske unije piše Gordana Gelenčer.

Ariana Vela vodeća je hrvatska konzultantica za fondove EU. Njezina tvrtka Avelant dosad je odradila više od 500 projekata, vrijednih više od pet milijardi eura. S takvim zaleđem ta poduzetnica koja upravo piše doktorsku disertaciju o tome koliko postojeći sustavi potpora zaista pomažu poduzetnicima u rastu njihove konkurentnosti relevantna je sugovornica o korištenju novca iz EU, pogotovo na početku godine u kojoj nam je na raspolaganju najviše programa i rekordan iznos sredstava. No početak razgovora usmjerila je aktualna smjena na čelu ministarstva mjerodavnoga za fondove Europske unije. Što je sve rekla  saznaje Goran Litvan u velikom intervjuu.

Iako se lani proširila bojazan da bi narudžbe u građevinskom sektoru, inače iznimno važnom za gospodarstvo, mogle presušiti zbog nepovoljnih okolnosti i očekivanja recesije, početak ove godine donio je obrat. Građevinska industrija, čini se, neće iskusiti pad kakvog se pribojavala – naprotiv. Zašto se umjesto smanjenja narudžbi sada očekuje njihov porast, saznaje Edis Felić.

Posao menadžerice u hotelskoj grupaciji Anker Lea Perić odlučila je napustiti i pokrenuti vlastiti ‘startup‘ prije tri godine. Tako je nastao Xoink, edukativno-odgojna aplikacija za roditeljsku kontrolu, odnosno za pomoć roditeljima ako dijete prečesto upotrebljava mobilni uređaj. Razlikuje se od sličnih jer nije riječ samo o kontroli. O zanimljivom poduzetničkom pothvatu piše Donatella Pauković.

Uz novi broj čitajte i poseban prilog Trendovi u telekomunikacijama!

29. travanj 2024 10:29