Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto je iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta isplativije od držanja novca u bankama

19. Studeni 2020.
Lider 790

Zainteresiranih ulagača u poljoprivredno zemljište i poslovnih ljudi koji žele diverzificirati svoja ulaganja sve je više. Zbog povećane potražnje poljoprivredno zemljište poskupjelo je za 30 posto u odnosu na samo prije godinu i pol, a očekuje se da će cijena i dalje rasti, pogotovo nakon što 2023. istekne moratorij na prodaju zemlje strancima. Svi poljoprivrednici s kojima je razgovarao Edis Felić u temi tjedna imaju zemlje u zakupu i koliko je uspio saznati, potražnja za njom je velika, ali se ne prodaje mnogo jer oni koji imaju zemlju mogu ubirati rentu. Okrenemo li priču naopako, iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta isplativije je od držanja novca u bankama, pogotovo danas kad je kamata mizerna, oko jedan posto, negdje do dva.

Prema pokazateljima o poslovanju realnog sektora, temelj ekonomski razumnog i održivog razvoja trebali bi biti industrija hrane koja se temelji na poljoprivredi i turizmu, metalska industrija koja se temelji na tradiciji i pojačanoj potražnji u okviru skraćenih lanaca dobave (EU) te IT koji postojeće proizvode i usluge iz temeljnih industrija pretvara u pametna i cjelovita poslovna rješenja veće dodane vrijednosti. Matilda Bačelić napravila je analizu razvojnih favorita. 

Hrvatski SWOT ide dalje pa tako u ovom broju o nama pričaju stranci. Gdje oni vide prilike u Hrvatskoj, koje su po njima naše najveće slabosti, a koje snage, donosi Goran Litvan.

Mislav Malenica, osnivač startupa Mindsmiths i predsjednik udruge CROAi  najavio je u velikom intervjuu našoj Nikolini Oršulić veliki projekt koji bi mogao revolucionirati javno zdravstvo, dok je Kata Pranić razgovarala s Natašom Malić, direktoricom sektora pristupne mreže HT koja kaže kako će brzina pokrivanja Hrvatske 5G mrežom ovisiti o lokalnoj samoupravi.

Uz mnoštvo komentatora i analiza, očekuju vas i teme o podatkovnim centrima koji se sve više traže, priču o 'crnom petku' i izvještaj s konferencije o kontrolingu.

20. travanj 2024 14:48