Aktualno
StoryEditor

U ove su mlade hrvatske robotičare investitori uložili milijune

05. Svibanj 2019.

Kada bi morali odabrati filmski naslov koji bi najbolje opisao na kakvo je tlo sletio autonomni logistički robot Gideon Brothersa, ne bi imali težak zadatak. Naslov dolazi prilično glatko, a glasio bi -  Svi su ludi za robotom Škarom.

Taj nabildani robotski frajer može ponijeti 800 kilograma tereta, a zahvaljujući vizualnoj percepciji može se sigurno kretati oko ljudi, opreme i drugih strojeva koji se kreću. U njegove radne sposobnosti već se uvjeravaju u Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću gdje traju tri pilot-projekta.

Matija Kopić, koji je tvrtku Gideon Brothers pokrenuo nakon Farmerona, izjavio je kako je u planu za ovu godinu proizvesti 50-ak ovakvih robota. To će pokriti potrebe za ova tri projekta, ali i za, kako je rekao, puno veće klijente, piše 24sata.

Revolucionarnost i razlog ludila za ovim robotom kojem su od milja nadjenuli nadimak Škaro jest sustav autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, odnosno kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida.

- Imamo tu sreću da živimo u nevjerojatnom dobu. Ono o čemu su brojni teoretičari i sanjari robotike u proteklim desetljećima i stoljećima mogli samo sanjati, danas se ubrzano ostvaruje. Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko - i pozitivno - promijeniti naše društvo - rekao je glavni izvršni direktor Matija Kopić.

https://www.youtube.com/watch?v=Yb6SU2jnRB4

Zasad planiraju proizvodnju robota držati u Zagrebu, ali će morati pokrenuti proizvodnju komponenti u inozemstvu kako bi zadovoljili potražnju.

Čak 21 investitor u deset mjeseci prošle godine uložio je ukupno 16,3 milijuna kuna u Gideon Brothers. U prvom tromjesečju 2018. prikupili su i 460.000 eura od niza anđela investitora, koje predvodi Taavet Hinrikus, suosnivač TransferWisea.

28. travanj 2024 11:41