Aktualno
StoryEditor

Uber se povlači iz jugoistočne Azije

26. Ožujak 2018.

Američki tehnološki div Uber prodaje svoje poslovanje za posredovanje u uslugama prijevoza i dostave hrane u jugoistočnoj Aziji konkurentskoj tvrtki Grab, što predstavlja daljnje povlačenje iz međunarodnih operacija, nakon što je 2016. tvrtki Didi Chuxing prodao svoje poslovanje u Kini.

Grab je najpopularnija platforma za posredovanje u uslugama prijevoza u jugoistočnoj Aziji, s milijunima korisnika u osam zemalja, uključujući Singapur, Maleziju, Indoneziju i Vijetnam.

Uber će zadržati 27,5 posto udjela u toj tvrtki sa sjedištem u Singapuru, a Uberov izvršni direktor također će se pridružiti upravnom odboru Graba. Obje tvrtke postizanje sporazuma opisuju kao pobjedu za obje kompanije te njihove putnike, piše BBC.

>>>Uber se vratio u Barcelonu, legalno

Vrijednost posla nije objavljena, no uključuje prodaju svih operacija Ubera u regiji, uključujući uslugu dostave hrane Uber Eats. Uberov izvršni direktor Dara Khosrowshahi rekao je da transakcija predstavlja "dokaz Uberovog izuzetnog rasta u jugoistočnoj Aziji u posljednjih pet godina".

- To će nam pomoći udvostručiti naše planove za rast, s obzirom da snažno ulažemo u naše proizvode i tehnologiju kako bismo stvorili najbolje iskustvo za kupca na svijetu, kazao je Khosrowshahi.

Glavni izvršni direktor tvrtke Grab Anthony Tan izjavio je, pak, kako akvizicija "označava početak nove ere".

>>>Loš tajming: Uberov incident povećao strepnje uoči odluke o odobrenju autonomnih vozila

- Zajedničko poslovanje predstavlja vodeću i troškovno najučinkovitiju platformu u regiji. Zajedno s Uberom, sada smo u još boljem položaju kako bismo ispunili obećanje dano našim klijentima, rekao je Tan.

Konkurencija u sektoru usluga prijevoza postala je žestoka, što je rezultiralo popustima i promocijama koje su ponudili klijentima i vozačima, što je tvrtkama smanjilo profitne marže. No, konsolidacija u industriji bila je uvelike očekivana nakon što je japanska SoftBank grupa značajno investirala u Uber početkom ove godine.

SoftBank je i glavni investitor u nekoliko Uberovih konkurenata, uključujući Grab, Didi Chuxing i indijsku tvrtku Ola. Vjeruje se da je ta tvrtka potaknula konsolidaciju kako bi poboljšala prihode.

18. travanj 2024 03:50