Aktualno
StoryEditor

Uberov IPO lekcija je drugim kompanijama o cijeni toksične korporativne kulture

14. Travanj 2019.

Uber se sprema za inicijalnu javnu ponudu dionica, najavljenu za početak svibnja. Mogao bi to biti najveći IPO jedne tehnološke kompanije u povijesti. No kompaniju brine imidž koji je stvorila tijekom godina, odnosno hoće li "propusti" bivšeg glavnog izvršnog direktora Travisa Kalanicka, kao i svjedočanstva o lošem tretmanu zaposlenika utjecati na prodaju dionica.

https://www.youtube.com/watch?v=gTEDYCkNqns

Stoga je Uber, točnije novi izvršni direktor Dara Khosrowshahi, ovih dana u priopćenju javnosti i potencijalnim investitorima priznao postojeće probleme.

- Kada sam preuzimao funkciju u Uberu, pitali su me zašto sam ostavio sigurnost svog prethodnog posla (bio je CEO Expedia grupe, vlasnika web agregata cijena prijevoza) i prihvatio ovu poziciju - navodi Khosrowshani, nastavljajući priopćenje u otpimističnom tonu i navodeći kako se kultura u Uberu u međuvremenu promijenila, piše Financial Times.

Vijesti o rodnoj i rasnoj diskriminaciji, seksualnom zlostavljanju zaposlenica i općenito maltretiranju radnika, poput videa koji se proširio webom, a prikazuje Kalanicka kako se bezrazložno dere na jednog vozača, poljuljale su ugled taksi prijevoznika, u tolikoj mjeri da je 2017. godine na internetu pokrenuta inicijativa #DeleteUber.

https://twitter.com/roshanpateI/status/1116459112466931712

Osim volatilnog bivšeg šefa i serije problema zbog diskriminacije, ugledu Ubera šteti i nedostatak transparentnosti unutar tvrtke, koja je dovela do loše koordinacije i dijeljenja znanja između odjela tvrtke, uzrokujući manjak učinkovitosti, piše Quartz.

Veliki fijasko bilo je i imenovanje Bozome Saint John direktoricom brenda (CBO). Žena, crnkinja, u New York Timesu predstavljena je kao osoba koja bi mogla spasiti kompaniju, da bi nakon samo godinu dana ‘spakirala kofere‘ i prihvatila posao šefice marketinga u drugoj tvrtki, navodeći kako Uber mora još dosta poraditi na svojoj korporativnoj kulturi.

Hoće li sve ove činjenice utjecati na uspjeh IPO-a tvrtke pokazat će vrijeme, no može koristiti kao upozorenje i lekcija ostalima o tome kako je zadovoljstvo zaposlenika važna stavka svakog dobrog biznisa.

18. travanj 2024 07:52