Aktualno
StoryEditor

Uredi i njihove cijene odlaze u nebo

17. Prosinac 2017.

Trećinu ukupne kvadrature na tržištu poslovnih prostora njujorškog Manhattana zaposjele su tvrtke iz sektora tehnologija, oglašavanja, medija i informacija. Kao epicentar sektora nametnuo se Midtown South, predio koji jedinstvenim tipom prostora privlači najmoprimce koji alternativu tradicionalnim vertikalno strukturiranim tornjevima od stakla i čelika nalaze u potkrovljima, izloženoj opeci, otvorenim tlocrtima i mnogim pogodnostima iz svijeta startup-tvrtki, poput prostorija za opuštanje i sobnih bicikala.

>>> Poslovna inteligencija predstavila novi ured u Fabrici

Na gornjim etažama poslovnih tornjeva Hong Konga najskuplji su uredski kvadrati na svijetu, po visini najamnina u stopu ih prate prostori i na najvišim katovima nebodera New Yorka, dok se titulom grada u kojemu je najskuplje u Europi unajmiti ured u visinama tornjeva zakitio London. Cijene najma po četvornome najbrže rastu u šangajskim poslovnim neboderima, brzorastuće su i u Sydneyju, a po brzini rasta visinskih ureda među sjevernoameričkim gradovima prednjači Toronto.

Sve pametniji gradovi otvaraju sve luksuznije urede u sve višim zdanjima. Visokotehnološke građevinske metode primjenjuju se u njihovoj konstrukciji, a cijene najma odlaze im u nebo. Najskuplji su uredski kvadrati na svijetu na najvišim katovima u Hong Kongu, slijede ih neboderi u New Yorku, a u Europi najskuplji su u Londonu.

Osim najamnina koje na višim etažama visokih zgrada lete u nebo, trendovi na globalnom tržištu nekretnina donose i tehnološke i druge novitete u gradnji i opremanju visokih građevina, a kreativni model otvorenih prostora, učinkovitih rasporeda i visokih stropova postao je gotovo standard uređenja novih poslovnih interijera nebu pod oblacima.

Važna je vijest i da poslovne zgrade novijeg datuma više nisu jednostavno strukturirani tornjevi, nego sve dinamičnija okružja u kojima se drži do dizajna interijera ureda i popratnih prostora za odmor i opuštanje te njegova utjecaja na produktivnost, zdravlje i uopće dobrobit korisnika. S napučenosti gradova važni postaju i pristup zelenim površinama, pogled na prirodu i obilje dnevne svjetlosti, pa trendovi u gradnji donose širenje zelenila i uspon zelenih zidova i vrtova na više etaže.

[caption id="attachment_310830" align="aligncenter" width="750"] Jeddah Tower, toranj u Džedi u Saudijskoj Arabiji, visinom većom od kilometra preuzet će titulu najvišega svjetskog nebodera.[/caption]

>>> Saab otvorio novi ured u Hrvatskoj

Modularna gradnja

Trendove iščitavamo iz ovogodišnjeg izvješća o budućnosti nekretnina u najvažnijim svjetskim gradovima ‘Globalni gradovi – budućnost nekretnina u vodećim gradovima svijeta 2017.’ što ga je publicirala globalno raširena londonska nekretninska tvrtka Knight Frank. Ubrzano nadolazeći trend je i modularna gradnja, koja bi mogla itekako promijeniti građevinsku industriju, donoseći ubrzanje rokova gradnje, manje otpada i pripadajuće uštede na satima rada i materijalu. Sustainable Building (BSB) sagradila je tom građevinskom metodom prije dvije godine najviši ‘flat-pack’ neboder na svijetu – Mini Sky City u gradu Changsha. Kontejnere je poslagala u visini od 57 katova za rekordnih 19 dana, u prosjeku tri kata na dan.

[caption id="attachment_310827" align="aligncenter" width="750"] Burj Khalifa, toranj u Dubaiju, visok je 828 metara i još je službeno najviša zgrada na svijetu, a pri njegovoj je gradnji upotrijebljen konstrukcijski sustav potpornih temelja koji može tolerirati potrese i izdržati snažne vjetrove na visokim katovima[/caption]

Govori se u globalnom izvješću i novom trendu razvoja konstrukcijskog sustava potpornih temelja koji može tolerirati potrese i izdržati snažne vjetrove na visokim katovima. Iskorišten je u gradnji Burj Khalifa, tornja u Dubaiju koji sa svojih 828 metara trenutačno slovi za službeno najvišu zgradu na svijetu, a njime se koriste i na gradilištu Jeddah Towera, tornja u Džedi u Saudijskoj Arabiji koji visinom većom od kilometra preuzima titulu najvišega svjetskog nebodera.

>>> INsig2 otvorio ured u Indoneziji

Novost je i da njemačka multinacionalna korporacija Thyssen- Krupp razvija sustav dizala bez kabela, zasnovan na magnetskoj levitaciji i spojenim osovinama koji omogućuje potiskivanje, a koji bi u budućnosti mogao pružiti uzbudljiva horizontalna i vertikalna putovanja poslovnim kompleksima. Novost iz svijeta visokih poslovnih građevina kojim još dominiraju beton, staklo i čelik jest i da se drvena građa u posljednje ekološki osvještenije vrijeme sve češće nameće kao brža, zelenija i ekonomičnija alternativa betonskim ili čeličnim konstrukcijama. Masivne drvene ploče proizvedene lijepljenjem slojeva drvene građe navodno su podjednako čvrste i otporne na vatru, a mnogo se brže mogu ugraditi jer su dva i pol puta lakše i jednostavnije se buše.

Oplemenjivanje domaćeg prostora

Dizajnerski uređeni i različitim pogodnostima opremljeni uredski i popratni prostori na višim etažama poslovnih tornjeva na cijeni su i kod nas. Ukupna ponuda ureda u Zagrebu prostirala se potkraj 2016. na 1,3 milijuna četvornih metara. Najskuplje najamnine kreću se oko 15 eura po četvornome metru, prosječna je renta za visoku klasu ureda 12 eura, a u nižoj klasi ima ih i po osam. Krvnu sliku poslovnih nekretnina popravili su novosagrađeni kvadrati Adrisa, uredsko-sportskoga kompleksa na zagrebačkoj Radničkoj, i VMD Kunišćaka na Črnomercu.

>>> Željko Vučemil: Živnulo je tržište nekretnina, ali to neće potrajati

Podaci su to iz prošlogodišnjeg izvješća o stanju domaćeg tržišta nekretnina zagrebačke podružnice Colliersa, globalne nekretninske tvrtke sa sjedištem u kanadskom Torontu, a ovogodišnji izvještaj za Zagreb još jednog svjetski relevantnog igrača u nekretninskom biznisu, JLL-a iz američkog Chichaga, bilježi povećanje građevinske aktivnosti, nastavak neizvjesnosti gradnje većih projekata i buduće uredske prostore u Crystal Toweru na Ilici te Euro Dausu i Centru 2000 na Radničkoj cesti.

[caption id="attachment_310829" align="aligncenter" width="750"] Najviši ‘flat-pack’ neboder na svijetu, Mini Sky City u gradu Changsha, kineska tvrtka Broad Sustainable Building (BSB) sagradila je za rekordnih 19 dana tzv. modularnom metodom. Kontejnere je poslagala u visini od 57 katova, slažući u prosjeku tri kata na dan.[/caption]

Najtraženiji su kvalitetni uredski prostori u reprezentativnim poslovnim zgradama na dobrim lokacijama, a zakupcima sve važniji postaju opremljenost zgrade, tehnološka rješenja, fleksibilnost pri uređenju prostora, parkirališna mjesta i prometna povezanost. Najtraženiji su visoki kvadrati u Radničkoj, Vukovarskoj, Miramarskoj i Savskoj, na cijeni je i neboder VMD u Strojarskoj, a traženi su i neboder na Jelačićevu trgu i Sky Office u Rudešu.

>>> Samozatajne tvrtke: KFK – Sasvim neočekivana izvozna priča iz Rugvice

U trendu je i smanjenje kvadratura, a kvalitetne urede do stotinu četvornih metara nije čak ni lako pronaći. Vlasnici zgrada privlače najmoprimce fleksibilnijim ugovorima i nižim rentama u prvim godinama, a cijena najma postala je najmoprimcima važnija i od kvalitete i od lokacije. Svake godine nude se novosagrađeni kvadrati, a ponuda poslovnih prostora i dalje je znatno veća od potražnje.

Neki stariji neboderi poput Vjesnikova zjape gotovo prazni, a pretjerano popularni nisu ni Chromosov ni Industrogradnjin. Struka navodi da bi za kakvu-takvu tržišnu konkurentnost starijih zdanja najprije trebalo podignuti kvalitetu zgrada i usluga koje se nude u njima, a promišlja i da bi investicije u opremanje i uređenje starih nebodera možda i imale smisla kada bi u Zagrebu postojala pojačana potražnja za poslovnim prostorima. Kao jedno od mogućih rješenja predlaže se i poticano useljavanje startup-tvrtki po popularnim cijenama najma u stare nebodere i zaključuje kako bi bilo bolje da su se umjesto gradnje silnih novih kvadrata novim sadržajima oplemenili oni stari.

Zazelenjivanje katova

U prilog raspravi o oplemenjivanju starih zagrebačkih nebodera i privlačenju novih tvrtki u poslovne prostore na nižim i višim etažama pri kraju ćemo skrenuti pozornost na trend prekrivanja tornjeva zelenilom i dva aktualna projekta arhitektonskih struktura u borbi protiv klimatskih promjena. Jedan od njih je poslovni toranj Forêt Blanche (Bijela šuma) u pariškom predgrađu Villiers-sur-Marne, čije će pročelje, balkoni i krov biti obloženi drvećem, grmljem i drugim biljkama, a drugi Forest City u kineskom gradu Liuzhou, s tornjevima prekrivenima s 40 tisuća stabala i gotovo milijun biljaka.

[caption id="attachment_310828" align="aligncenter" width="750"] Dizala koja nisu pričvršćena kabelima, nego levitiraju razvija njemačka multinacionalna korporacija Thyssen-Krupp. Omogućit će uzbudljiva horizontalna i vertikalna putovanja zgradama.[/caption]

Raslinjem prekriven Vjesnikov neboder bio bi zasigurno zagrebačka atrakcija, popravio bi malo i ekološki otisak i podignuo cijenu najamnina na svim etažama, ali bi prije eventualnog zahvata svakako valjalo promisliti o isplativosti projekta i potrebi za dodatnim poslovnim kvadratima. Trend širenja zelenila i uspona zelenih zidova i vrtova na više etaže vjerojatnije bi bolje prošao u Hong Kongu ili New Yorku, gradovima s najskupljim uredskim kvadratima u poslovnim tornjevima na svijetu, ili u Šangaju, Sydneyju i Torontu, u kojima cijene najma po četvornome metru najbrže rastu.

30. travanj 2024 12:30